Is een achillespees van Ryzen die al langer gekend is, de latency tussen de cores kan oplopen vooral als je van CCD naar CCD moet.

zie ook https://www.anandtech.com…-5800x-and-5700x-tested/5

In het Epyc verhaal, stel dat je heel lage latency naar netwerk wilt kan je de netwerkkaart als preffered IO zetten, zie punt 3.1.12 in volgend AMD doc

https://www.amd.com/syste…003-series-processors.pdf

Maar ook moet je Windows vertellen zijn NIC in dezelfde buurt te draaien als waar de NIC zijn PCIe op zit, zie 3.3.2 in volgend AMD doc

https://www.amd.com/syste…dows-server-56782_1.0.pdf

Als ik dat even vertaal naar gaming met een AMD met meerdere CCD, worst case scenario draait de game op cores in een CCD waar niet de PCIe lanes toekomen van de GPU en waar niet de PCIe lanes toekomen van de storage.

Dat je dan een performance hit krijgt is logisch gezien de latency die zal optreden. Veel cores en veel CCD, allemaal heel leuk maar het voegt latency toe en die begint proporties aan te nemen dat je ze merkt.

Punt van kritiek naar AMD toe, het zou anno 2022 niet mogen zijn dat een game ontwikkelaar of een sysadmin moet liggen uitzoeken op welke cores onze load draait en op welke cores onze PCIe zit. Dat soort optimalisaties zou automatisch moeten gebeuren.

En om meteen mijn kritiek tegenwoord te geven, een groot deel daarvan zit in het OS dus Microsoft, er is nog werk aan de winkel!

*ik heb geen ervaring met Epyc in Linux, indien een andere sysadmin dat wel heeft, vul gerust aan.