Klopt, het Amerikaanse leger heeft toegang tot de P-code en M-code, die speciaal is ontworpen voor militaire doeleinden. Deze versie van GPS heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 1 meter, maar kan worden verhoogd tot ongeveer 30 centimeter met behulp van technieken zoals Differentiële GPS en Wide Area Augmentation System. Wanneer je RTK (Real Time Kinematic) gebruikt kun je die de nauwkeurigheid verder verhogen tot centimeter en soms zelfs millimeter niveau.

De P-code is de oorspronkelijke militaire versie van GPS, met een nauwkeurigheid van ongeveer 30 cm, oorspronkelijk alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers. De M-code is een geavanceerde versie van de P-code, speciaal ontworpen voor militaire doeleinden met beveiligingsfuncties zoals anti-spoofing en anti-jamming, met een nauwkeurigheid van ongeveer 30 cm, alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers (die dus met bovengenoemde technieken op een vergelijkbare manier nauwkeuriger gemaakt kan worden).

Een ‘mooi’ voorbeeld van een missie waarbij de precisie van GPS en inertiële navigatie flink op de proef is gesteld:
https://www.rtlnieuws.nl/…od-met-vliegend-ninja-mes

De leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, werd afgelopen weekend geëlimineerd op zijn balkon in de Afghaanse hoofdstad Kabul met een raket die vanuit een drone werd afgeschoten.
[…]
Zo kon het gebeuren dat de Egyptische terreurleider van 71, terwijl hij na het ochtendgebed op zijn balkon stond, uitgeschakeld werd, terwijl enkele meters verderop zijn gezin met de schrik vrij kwam.
[…]
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA die de aanval uitvoerde wil het niet officieel bevestigen, maar Amerikaanse media weten het zeker: de operatie werd uitgevoerd met een Hellfire R9X. Die raket wordt ook wel een ‘ninja-bom’ genoemd. Hij ontploft niet, maar vlak voordat hij zijn doelwit raakt, schieten er zes vlijmscherpe messen uit de raket.

Binnen Nederland is het trouwens voor het landmeten al vrij gebruikelijk om centimeter tot millimeter precies/nauwkeurigheid te gebruiken door RTK GNSS stations te gebruiken om bijvoorbeeld de openbare ruimte in te meten voor o.a. de basisregistratie grootschalige topografie (BGT) waarbij objecten een hoge positionele nauwkeurigheid moeten hebben van 20 cm of een hoge positionele nauwkeurigheid van max 40 cm.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 24 januari 2023 21:01]