Een positieve werkomgeving is van cruciaal belang voor de werkcultuur en de werknemerservaring. Het beïnvloedt alles, van stressniveaus en mentaal welzijn tot productiviteit en prestaties. Maar het creëren van een positieve werkomgeving gaat veel verder dan de kleur van de kantoormuren. Het gaat zelfs volledig verder dan de werkplek.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste ingrediënten die zorgen voor een positieve werkomgeving en hoe je dit goed kunt doen.

Wat is een positieve werkomgeving?

Als je denkt aan ‘werkomgeving’, is het eerste dat je je kunt voorstellen een fysieke ruimte. Het bureau waar je aan zit, hoe dicht je bij de koffieautomaat bent, de kleurstelling in de vergaderruimte. Maar de werkomgeving gaat over veel meer dan alleen het fysieke.

Een positieve werkomgeving is een ruimte die het welzijn, de productiviteit en de groei van werknemers bevordert. Een paar factoren spelen hierbij een rol, waaronder goede werkmethoden, herkenbare waarden, een ondersteunende sfeer en een cultuur van vertrouwen.

Kortom, een positieve werkomgeving is een ruimte die mensen aanmoedigt om op hun best te presteren. En dit is van toepassing, of ze nu collectief in een fysieke ruimte werken of op afstand via virtuele omgevingen.

Waarom is een positieve werkomgeving belangrijk?

Een positieve werkomgeving heeft voordelen voor mensen op alle niveaus in een organisatie. Uit onderzoek is gebleken dat 94% van de leidinggevenden en 88% van de werknemers gelooft dat een positieve cultuur op de werkplek essentieel is voor zakelijk succes. Dat komt omdat het creëren van een ruimte waar medewerkers zich gelukkig en geïnspireerd voelen, natuurlijk leidt tot een levendiger en beter samenwerkend personeelsbestand dat gemotiveerd is om hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken. Hier zijn vijf van de voordelen die een positieve werkomgeving voor jouw personeel kan opleveren:

  • Zorgt voor minder stress en burn-outs
  • Zorgt voor een toenemende productiviteit
  • Zorgt voor personeelsbehoud
  • Zorgt voor beter welzijn
  • Zorgt voor verbeterde moreel

Hoe creëer je een positieve werkomgeving?

Dus hoe doe je het? Veel factoren die beïnvloeden waarom mensen ontslag nemen, kunnen worden voorkomen. Het creëren van een positieve werkomgeving hoeft geen zware strijd te zijn en. Hier zijn vijf van de kritieke gebieden om op te focussen.

1. Creëer een geweldige onboarding-ervaring

Je hebt de uitdrukking gehoord: ‘eerste indrukken zijn blijvende indrukken.’ En het is waar. Een goede werknemerservaring begint vanaf de eerste dag. Het begrijpen van de behoeften van jouw nieuwe medewerker is essentieel voor het creëren van die geweldige eerste indruk. Kantoorbrede introducties en een duidelijke uitleg van hun rol, samen met rondleidingen op de werkplek kunnen hen helpen zich thuis te voelen en hen een eerste voorproefje te geven van jouw bedrijfscultuur.

2. Zorg voor de juiste fysieke werkplek

Het is ongelooflijk hoeveel impact een geschikte fysieke ruimte kan hebben op ons humeur. Alles, van de stoelen die je levert tot de kantoorverlichting, heeft een directe invloed op jouw werknemers en hun vermogen om optimaal te presteren. Ook het hebben van goed werkende laptops kan al van invloed zijn om optimaal te kunnen presteren. Daar helpt SAM IT Services jou graag bij! Zij verkopen namelijk hoogwaardige refurbished laptops tegen de laagste prijzen. Ideaal voor op kantoor!

Maar het gaat niet alleen om werk. Hoewel het creëren van een comfortabele, productieve ruimte essentieel is, is het net zo essentieel om ruimtes te ontwerpen voor samenwerkend werken en uitvaltijd, zodat mensen sociale verbindingen kunnen opbouwen en de leiding kunnen nemen over hun mentale welzijn in de werkomgeving.

3. Bezit je waarden

Er is een verband tussen bedrijven met een duidelijk gearticuleerde cultuur of organisatiewaarden en de algehele bedrijfsprestaties. Maar veel organisaties vinden het gemakkelijker om te praten dan te lopen. Duidelijke en inspirerende bedrijfswaarden vormen jouw bedrijfsvisie en verenigen je medewerkers. Maar je moet ervoor zorgen dat je ze in de praktijk brengt om mensen echt het gevoel te geven dat jullie allemaal aan een gemeenschappelijk doel werken.

4. Focus op welzijn

Het is essentieel dat werkgevers op de hoogte zijn van wat er speelt met de welzijn van hun werknemers en dat ze dat ook laten zien. Het aanbieden van voordelen zoals scherp geprijsde sportschool lidmaatschappen, flexibele werkopties en gratis advies kan helpen om stress op de werkplek te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Maar een opendeurbeleid, waarbij mensen zich vrij voelen om met leiders te praten over wat hen bezighoudt, zou nog effectiever kunnen zijn.

5. Diversiteit en inclusie aanmoedigen

Een culturele diversiteit op de werkvloer is erg belangrijk. Heet jouw bedrijf mensen van alle leeftijden, etniciteiten, culturen, religies en geslachten welkom? Diverse, inclusieve teams stimuleren innovatieve, vooruitstrevende organisaties. Maar als de diversiteit in jouw bedrijf laag is, kan dit rechtstreeks van invloed zijn op de ervaring van diverse medewerkers en hoe comfortabel ze zich in jouw werkomgeving voelen.