Maar ik denk dat het daar nu juist voor is. Apparaten die dus niet lekker functioneren met ZHA zullen dan dat keurmerk ook niet krijgen. Zigbee2MQTT heeft weinig met Home Assistant te maken omdat het een applicatie is die Zigbee naar MQTT vertaald (even simpel gezegd). Daar doet het team van HA lijkt me weinig aan development aangezien het niet hun project is.

Ik denk dat dit een goede weg is die ze hiermee inslaan. Vaak zie ik wat leuks liggen gewoon bij de Action of de Lidl, maar heb het nooit durven meenemen zonder eerst zeker te weten dat t zou werken. Maar als er zo’n kabel op staat is de kans veel groter dat ik een impuls aankoop zal doen (want volgens het label gaat het zeker werken met Home Assistant).

Het enige waar ik een beetje huiverig voor ben is dat het nu open Home Assistant in de toekomst gesloten(er) gaat worden en commerciƫler wordt. Met de huidige ontwikkelingen is een kans op een toekomstige overname natuurlijk steeds groter.

Ik hoop dan oprecht dat de visie van Home Assistant niet verandert zoals vele bedrijven voor hen die hetzelfde claimden te zullen doen. Vanuit een financieel standpunt zal ik het natuurlijk wel begrijpen als zoiets gebeurt, maar ik hoop voor t beste. Ik gebruik het nu al jaren en is imho de enige echte goede Home Automation software die er is (icm Node Red is het nog beter).