Kan ik alleen maar toejuichen, maar jezus wat is USB toch een rotzooi protocol. Kan de wetgever niks aan doen, maar fabrikanten moeten toch echt wel verplicht worden om goed te specificeren. Te beginnen de gebruikte laad technologie van mobiele apparaten. Je hebt de Qualcomm QC (meerdere versies), USB-PD (meerdere versies, PPS), en propriëtaire protocollen (bijv. Warp van OnePlus). Daarbovenop kunnen fabrikanten van opladers ook nog eens cryptisch zijn. Neem nou het populaire Anker met hun PowerIQ tech. Daar zijn ook meerdere versies van. Nergens is gespecificeerd wat het exact ondersteund aan QC en USB-PD. Heb je een fatsoenlijke oplader te pakken, kan het vervolgens nog eens voorkomen dat een bepaald profiel binnen de specificatie niet wordt ondersteund (bijv 20V 5A).

Dan vervolgens de kabels. Er wordt ontzettend veeeeel troep verkocht, ook in fysieke winkels. USB kabels die geen certificering hebben. Slechte shielding of hoge weerstand. Brakke E-markers. Welk vermogen kan de kabel nu echt hebben? Welke snelheden kan de kabel aan? Is het ouderwets 480 Mbit/s of misschien 5 / 10 / 20 / 40 / 80 Gbit/s? Welke snelheid ondersteund de host nu zelf? Voor laptops is vaak duidelijk, voor telefoons niet. En hoe ga je je assortiment aan USB kabels nu uit elkaar halen?

Ik heb recentelijk al mijn laders en USB kabels weggegooid voor een nieuwe 65W + 140W Anker met USB-PD 3.1 met PPS ondersteuning (hoop ik, want wat is PowerIQ 4 nu precies?). Daarbij ook een hoop nieuwe USB-C kabels die op 100W gerated zijn met 480 Mbit/s data voor opladen en een paar USB 3.2 Gen 2 kabels voor die 10 Gbit/s dataoverdracht. En natuurlijk alles moeten labelen. Want weet ik veel wat die oude kabels nu aan konden, en voor de nieuwe kabels ben ik dat over een jaar ook weer vergeten.

Dit is toch niet te doen voor de gemiddelde consument. En vervolgens terecht klagen waarom telefoons zo langzaam opladen met een dozijn oude 5V 2A opladers die nog thuis rondslingeren. Of wel een goeie oplader hebben maar met brakke kabel waardoor fast charge niet werkt 8)7 . Bovendien zijn moderne GaN type opladers met een brede ondersteuning over de gehele linie ook best aan de prijs. Dit geld ook voor hoog vermogen USB kabels. De keuze voor suboptimale producten is daarmee ook snel gemaakt. USB is nog meer maatwerk advies dan een consumenten WiFi netwerk.

Eenmaal doorgrond is het wel zalig. Eén kabel en oplader voor alles: denk aan je laptop, handheld consoles, mobiele telefoon, case voor oortjes, headset, powerbank en weet ik allemaal nog wat. Zelf speeltjes in je nachtkastje kunnen tegenwoordig op USB-C gaan.

Als Tweakers Plus nog een dingetje was, zou dat een mooi en zinvol artikel kunnen opleveren. Van alles USB naar laad technologieën met kabel tests van de meest voorkomende winkels in Nederland (Action, Hema, de telefoon Turk om de hoek, enz).

[Reactie gewijzigd door snoopdoge90 op 29 december 2022 01:19]