Met BTRFS als standaard filesystem op al mijn systemen en die van de ouders is het heel prettig werken, Manjaro maakt dan via Timeshiftautomatisch snapshots (die zijn instant, kosten geen tijd en initieel geen opslag) wanneer je systeem wordt geupdate en daarnaast een aantal per week/maand.
Tijdens booten kan je het proces onderbreken en “terug in de tijd” gaan door een andere snapshot te kiezen. Hier hoef je helemaal niks voor te doen.

Tel daarbij op het gemak van 1 enkele “App Store” die je apps EN OS up to date houdt, en waarin je ook vrijwel alle apps kunt vinden, zonder manueel iets te hoeven doen (Ubuntu, repositories toevoegen) en zonder afhankelijkheid van Snaps. En je hebt volgens mij een zeer gebruiksvriendelijk OS, stukje prettiger dan Ubuntu (heb ik 2 jaar gebruikt, cold-turkey van Windows 10 afgestapt). Ik heb initieel Ubuntu gebruikt omdat online iedereen het daarover heeft en uitleg geeft. Helaas is de kwaliteit van die informatie vaak outdated of simpelweg incorrect. Met Manjaro kan je de hele goede documentatie van Arch gebruiken. Stukje prettiger dan Googlen en hopen dat de info klopt.

Wat betreft backups is dit mijn setup:
Ik gebruik dus BTFS, al 3 jaar inmiddels. Met Manjaro is dat erg eenvoudig.
Daarnaast heb ik een apart BTRFS subvolume (/mnt/userdata) met een map per gebruiker waar de mappen Desktop, Documents, Pictures, Media in zitten, symlinked naar de $HOME map. Deze gebruikersmappen worden via OwnCloud Desktop Client (die is een stuk volwassener dan de NextCloud variant) met mijn homeserver gesynced, daar draai ik geen Nextcloud of Owncloud op maar het veel eenvoudigere Filerun.

Daarnaast heb ik een installatiescript gemaakt Manjaro Gnome Post Install die na OS install alles voor me doet, inclusief configureren, zelfs Firefox wordt (voor alle toekomstige gebruikers) geconfigureerd met oa uBlock Origin en je kan je eigen sync server invullen tijdens het uitvoeren van het script.. Ook worden alle Office365 fonts geïnstalleerd, mits je aangeeft dat je die rechten hebt. Zonder dat mis ik namelijk compatibiliteit. Het script is heel duidelijk leesbaar dus transparant en eenvoudig te personaliseren.

Op deze manier:
1. zijn persoonlijke bestanden altijd op een andere locatie opgeslagen. Het is wel 2-weg sync (dus als je iets wist op de laptop is het ook weg op de homeserver), maar mijn homeserver maakt nachtelijke backups (snapshots, naar dezelfde SSD en standaard unmounted backup SSDs en de miniPC bij mijn moeder). Dit doet de server middels te “swiss army knife” voor btrfs backups: btrbk.
2. kan ik op elk moment een laptop geheel opnieuw installeren. Na OS install hoef ik maar 3 dingen te doen: 1) installatiescript uitvoeren 2) inloggen in Owncloud Desktop Client zodat alle persoonlijke mappen weer worden gedownload naar de laptop 3) inloggen in het Firefox account. Dit kost in totaal ongeveer 20min op een snelle laptop (het syncen kan langer duren, maar dat gebeurd op de achtergrond). Nadat ik dit heb gedaan ziet alles er weer herkenbaar uit voor de gebruiker.

Ik vind het daarom niet belangrijk om een backup van OS/apps op een andere locatie te hebben. Als ik een bepaalde app wil personaliseren/anders instellen, pas ik dat ook toe in mijn installatiescript, (evt met ja/nee vraag) voor als ik in de toekomst een re-install moet doen.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 26 december 2022 10:36]