Ik vind de negatieve reacties toch wat kort door de bocht. Enerzijds is het sentiment op Tweakers vaak dat elektrisch rijden enkel voor de rijken is, maar tegelijkertijd worden initiatieven om elektrisch rijden toegankelijker te maken, zoals deze, keihard afgeschoten.

De ontwikkelingskosten van een nieuw platform, in dit geval de EVA, kost vele miljarden. En voordat er ook maar een schroefje wordt ontworpen is al bepaald wat de verwachtte winst marge op het project zal moeten zijn. En de vanaf-prijs an de auto wordt gebaseerd op de betalingsbereidheid.

Stel dat 1 op de 5 kopers bereid is om €5000 neer te leggen voor een beetje extra vermogen. Dan kan, in theorie, de vanaf-prijs van exact dezelfde auto voor de overige 4 kopers met €1000 naar beneden, om nog steeds dezelfde winstgevendheid te bieden – maar doordat de vanaf-prijs nu lager is, is de auto binnen bereik van veel meer mensen.

In parallel zie ik vaak de discussie dat Tesla geld vraagt voor het software-matig activeren van hardware die in iedere auto aanwezig is. Auto A heeft exact dezelfde hardware als Auto B, maar her activeren kost duizenden euro’s. Het alternatief zou zijn dat de aanpassingen op de assemblagelijnen en de ontwikkelingskosten van de systemen (waarschijnlijk honderden miljoenen) worden doorberekend aan àlle klanten. Ook diegene die helemaal niks geven om Autopilot. De vanaf-prijs van hun auto zou daardoor (onnodig?) hoger zijn.