Als ik t artikel zo lees heeft dit alleen betrekking op het geld vragen voor apps van derden die elders gratis zijn.

Bijvoorbeeld, Kodi is gratis, maar staat niet in de Microsoft Store. Jij denkt hey, daar kan ik een slaatje uit slaan. Je download de software en maakt het beschikbaar in de Microsoft Store voor 5,99 euro. Hiermee verdien je dus geld met software die voor 99,9% niet door jou is gemaakt. Zie het als een kaartje voor een gratis concert doorverkopen voor 50 euro.

Dit gaat Microsoft dus aan banden leggen (en dank, want de Microsoft Store is een rommel met een tiental apps die hetzelfde logootje hebben, dezelfde naam hebben en ook pretenderen de officiƫle app van dat merk te zijn).

Stel de ontwikkelaars van Kodi plaatsen Kodi zelf op de Microsoft Store, dan mogen ze er wel geld voor vragen (binnen redelijkheid) aangezien zij zelf de ontwikkelaars van dit project zijn. (Ik weet niet of ik het goed heb, maar zo interpreteer ik het artikel).

Wat is dan redelijk? Nou ja, ik denk dat het onredelijk is als je 20 euro vraagt in de Microsoft Store en het gratis weggeeft via Github of een eigen website. Ik vind een paar euro dan wel redelijk gezien het wel extra resources kost om die app te maken en te onderhouden. Een goed voorbeeld hiervan is Plex die een aantal jaar geleden nog in de Windows Store stond. Hier betaalde je 4,99 voor terwijl de webversie gratis was. De app had bepaalde functionaliteit dat niet mogelijk was/is via de webpagina zoals bijvoorbeeld 4K (en de nieuwe discovery modus in 2022). Dat de app dan wat kost vind ik redelijk.

Ik vind het niet redelijk als iemand CCleaner verkoopt in de Store, pretenderen dat het de officiĆ«le app is, exact hetzelfde Logo en bedrijfsnaam hebben en daar 6,99 voor vragen. Ik had t gekocht…. bleek totaal iets anders te zijn, het was wel een cleaner, maar in de verre verte geen CCleaner Pro wat het pretendeerde te zijn (inclusief screenshots van het echte werk).
Het ergste is dat Microsoft geen terugbetalingsbeleid heeft bij dit soort aankopen zoals bij Google en Apple het geval is. Ik was dus gewoon mijn geld kwijt.

Ik denk dat dit het grootste probleem is van de Microsoft Store en blij dat ze het nu aanpakken.