Ben ik de enige die hoopt dat ze het object niet een dusdanige duw gegeven hebben dat het ineens wel op koers naar de aarde ligt?
Dat het natte vingerwerk is blijkt al uit hoe ver ze naast de schatting zaten.

In principe is voornamelijk de snelheid die ze hebben t.o.v. elkaar veranderd. De gezamenlijke snelheid en richting t.o.v. de rest van het zonnestelsel amper. Ze komen overigens wel een beetje in de buurt van de aarde, maar kruisen de baan van de aarde niet, en komen zelfs relatief gezien niet eens in de buurt van de maan: de minimale afstand tot de baan van de aarde is ca. 2 miljoen km, terwijl de maan op maximaal 400.000 km komt.

Dan kleine beetje baanverandering dat er eventueel is, zal de baan van de asteroide op korte termijn (eeuwen ?, millenia ?) niet significant dichter bij de aarde brengen. Als je verder vooruit kijkt (miljoenen jaren, of miljarden), dan is het toch allemaal koffiedik kijken: op de langere termijn zijn alle banen van alle objecten fundamenteel onvoorspelbaar, vanwege de invloed van andere objecten, zoals de planeten… Voor sommige objecten is dat wat meer dan voor andere – Jupiter’s baan is bijvoorbeeld beter voorspelbaar op wat langere termijn dan de baan van dit object.

Het kan dus zijn dat dit de asteroide over miljoenen jaren net te dicht bij de aarde brengt, maar het kan ook juist andersom zijn. Dat is hetzelfde verhaal als het vlindertje in Japan, dat met zijn vleugelslagen een orkaan veroorzaakt in Amerika – in de zin dat zonder die vleugelslagen die orkaan er niet zou zijn gekomen.