Denk je werkelijk dat een tweet stand houd in rechtszaak, als het daarop uit zou draaien? Wat je leest op twitter is een intentieverklaring. Niets minder en vooral niets meer! Dat bedrijven en overheden er gebruik van maken, betekent niet dat twitter iets meer is dan een communicatieplatform.

De voorwaarden waarmee je als abonnementhouder akkoord bent gegaan, die tellen wel als een legaal document en kan worden gebruikt in rechtszaken tegen jouw als persoon/afnemer.

Het is mijn indruk dat dit niet goed doordringt in de gedachtengang van velen. Wat Netflix of enig ander bedrijf/overheid/politieke partij/persoon brabbelt op twitter, betekent letterlijk niets.

Hier is een link naar de definitie van “vertonen in huiselijke kring” zoals bedoeld in het Nederlandse auteursrecht.

Heel kort samengevat: Alleen vertonen in het huis waar je legaal verblijft met een beperkt aantal personen die familiebanden met je hebben of jij aanmerkt als goede vrienden. En daar mogen geen kosten aan zijn verbonden.

Zelfs jouw bruiloft die je in je eigen huis met 10 familileden zou vieren, valt al niet meer onder huiselijke kring en heb je dus al toestemming van rechthebbenden nodig.

Het boeit dus niet wat jij denkt dat de term “huiselijke kring” betekent. Je had de werkelijke betekenis op moeten zoeken. En je kan erover gaan zeuren dat je familie/groep vrienden groter is dan 10 personen. Dan deel je die lijst van personen maar op in groepen van 8 personen plus jezelf om de inhoud van rechthebbenden te bekijken in je huis. Er staat namelijk niet in vermeld hoe vaak iets in huiselijke kring vertoond mag worden. Dat is de enige loop-hole die je tot je beschikking hebt.

Dus nee, het heeft nooit gemogen. En mag ook in de toekomst dus niet. Onwelwillendheid om jezelf goed te informeren over definities, dat word hard afgestraft in een rechtszaak die tegen je is aangespannen.

Waarom ik steeds “rechtszaak” naar voren haal? Die hebben namelijk een absolute manier om jouw leven te verzieken op manieren waarvan je je hele leven lang heel veel last van kan hebben. Nu weet ik wel beter, maar hoop dat dit een gewaarwording creeert over de gravitas van een bericht op twitter. Geldt niet alleen voor twitter, andere sociale media heeft ook geen gravitas.