Hello Games brengt de Fractal-update uit voor No Man’s Sky, met ondersteuning voor de PS VR2-headset als grootste toevoeging. De komst daarvan werd eerder al aangekondigd. De game krijgt ook een nieuwe expeditie, ondersteuning voor gyroscopische controls en andere functies.

De Fractal-update kwam op woensdag uit en betreft de eerste grote No Man’s Sky-update van 2023. PS5-spelers kunnen de game na de update volledig spelen met de nieuwe PS VR2-headset van Sony. De VR-modus werkt met die headset op maximaal ‘een 4k-resolutie’. Spelers kunnen daarnaast gebruikmaken van de Sense-controllers om ruimteschepen te besturen en hun multitool te gebruiken. Ontwikkelaar Hello Games bevestigde eerder al dat No Man’s Sky PS VR2-ondersteuning zou krijgen.

Daarnaast krijgt de ruimtegame verschillende nieuwe functies, die ook beschikbaar komen op andere platforms. Het spel krijgt bijvoorbeeld een nieuwe Utopia-expeditie, die binnenkort speelbaar moet zijn. De nieuwe expeditie speelt zich af in het zonnestelsel Bakkin. Door abnormale zonneactiviteit kunnen daar geen dingen gemaakt worden buiten een basis. De Utopia Foundation co├Ârdineert echter een groot wederopbouwproject, waar spelers zich bij kunnen voegen. In de expeditie kunnen spelers onder meer een nieuw Utopia Speeder-ruimteschip vrijspelen.

Verder krijgt de game ondersteuning voor gyroscopische controls op de PlayStation, Switch en Steam Deck. Daarmee kunnen spelers hun controller of handheld bewegen om hun multitool te richten. De Switch-versie van de game krijgt daarnaast toegang tot alle Nexus- en Quicksilver-missies van No Man’s Sky. Er is ook een nieuwe Wonders-catalogus waarin de meest opmerkelijke ontdekkingen van spelers worden vastgelegd, zegt Hello Games. Het spel krijgt verder verbeterde hdr-weergave. De PS5-versie van de game krijgt ondersteuning voor AMD’s FidelityFX Super Resolution 2.0-techniek voor upscaling. Daarmee wordt de game op een lagere resolutie gerenderd en vervolgens opgeschaald naar een hogere resolutie. Dat moet leiden tot hogere framerates zonder veel kwaliteitsverlies.