Het probleem met zo’n status is dat als je dit automatiseert het net zo accuraat is als je online status. Wanneer je dat handmatig maakt dan ben je afhankelijk van gedrag van mensen. Dan zullen er mensen zijn die daar niks mee doen, of mensen die juist bewust foutief weergeven om uiteenlopende redenen. Daar schiet je dus net niks mee op.

Juist wel. Elke reden die een gebruiker heeft om een bepaalde status te kiezen is een goede reden. De gebruiker is immers de eigenaar van zijn communicatie.

Als mensen niet kunnen accepteren dat er legio legitieme redenen zijn om niet (meteen) te reageren en überhaupt niet verplicht bent om dat (meteen) te doen… dan zijn die mensen het probleem. Dat soort zaken verbergen is dan symptoombestrijding.

Dat is wel zo maar daar is onze gemeenschap op gebaseerd. Zeg je tegen je vriend dat je niet naar zijn verjaardag komt omdat je geen zin hebt in die irritante kutfamilie van hem? Of zeg je dat je helaas niet kan vanwege drukte op het werk? Als je graag vrienden overhoudt is het laatste toch handiger.

Daarentegen is het vooral een feature die misbruikt wordt om mensen te misleiden. Ik kan zat redenen bedenken om niet (meteen) te willen reageren op iemand. Misschien heb je ruzie, misschien zijn ze vervelend, enzovoorts. Maar uiteindelijk snappen mensen toch wel dat je ze negeert, dus waarom zou je daar niet gewoon eerlijk voor uitkomen? Daarmee breng je de boodschap ook nog eens veel effectiever over.

Hier geldt hetzelfde voor. Zo werken wij mensen niet. We spreken niet alles uit en onze maatschappij zou er heel anders uitzien als we dat wel zouden doen.

Bovendien, veel mensen hebben enorm veel contacten. Als je die allemaal elke keer moet uitleggen dat je wel online bent maar nu even geen tijd hebt om bij te kletsen dan blijf je bezig en dat kan niet als je geen tijd hebt.

Verbergen is dan gewoon een fijne optie.

Ik heb het wel eens meegemaakt, maar het is ook niet alsof het me vaak is overkomen. Het gedrag vind ik echter wel erg storend. Als je bot wilt zijn, moet je ook de gevolgen daarvan aankunnen.

Je kan ook bij jezelf te rade gaan waarom dit wellicht zal gebeuren.

Zelf ga ik er net zo mee om als ik al 30 jaar doe met IRC. Ik lees berichten wanneer ik er tijd voor heb en ik kom er op terug wanneer ik daar tijd voor heb. Maar IRC heeft praktisch gezien geen echte online status; iedereen gebruikt een bouncer en bijna niemand doet aan /away. Daarom is dat daar wat normaler. Maar inmiddels heb ik op Whatsapp ongeveer dezelfde situatie. Omdat ik een bridge heb naar matrix ben ik daar ook altijd ‘online’. Helaas mist Matrix ook nog steeds een handmatige presence.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 juli 2022 19:51]