Rar archieven zijn over het algemeen minder effectief “ingepakt” dan 7-zip archieven. Voor sommige soorten bestanden is 7-zip heel veel effectiever dan wat WinRar of WinZip voor elkaar kunnen krijgen.

Om je een voorbeeldje te geven: Ik werk een boel met database dump bestanden en log bestanden. Door wat te zitten vogelen met de archief instellingen krijg ik een een boel van die 4 GByte dump bestanden terug naar rond de 100 MByte. Ben al blij als WinZip hetzelfde bestand terugkrijgt to tot 700 MByte, met WinRar ben ik blij als dat 500 MByte is.

Dit soort bestanden moet ik vaak via internet overhengelen. De extra tijd die het kost om dat 7-zip bestand zo klein te krijgen is niet zo heel veel meer dan met de andere archiveerders. De tijdswinst tijdens transport die deze veel kleinere bestanden me opleveren is aanzienlijk hoger. Kleinere bestanden hebben over het algemeen ook minder last van corruptie tijdens transport.

Sinds ik dus 7-zip ben gaan gebruiken, heb ik totaal geen nut meer voor die andere archiveerders. Het doet precies wat het moet doen, kost je geen knoop, je kunt behoorlijk ‘spelen’ met de instellingen van het 7-zip archief formaat, als je daarin bent geintresseerd (of helemaal niet, ook goed) en je kunt er themas voor downloden , waarmee je de iconen en GUI kunt aanpassen.

De reden waarom je geen .rar bestanden met 7-zip kunt maken, is omdat RarLabs dat archief formaat niet heeft opengesteld. Dat moeten zij natuurlijk helemal zelf weten, het is hun produkt. Zelf word ik echter veel vrolijker van 7-zip dan van WinRar.