Pantone heeft weinig te maken met een aantal kleuren. Het recept van de uiteindelijke kleur maakt met Pantone niet uit. Uiteraard worden ook Pantonekleuren opgebouwd uit meerdere inkten/pigmenten maar dat zijn er veel meer dan 6. Daar kom je er niet mee als je alle Pantonekleuren zou willen reproduceren. Je kunt Pantone beter vergelijken met RAL-kleuren die men kent van het schilderen.

Het is ook niet dat CMYK een beperkte kleurenset heeft, in principe kun je met 4 inkten mengen in verschillende percentages nogal wat combinaties maken. CMYK heeft wel een beperkt bereik omdat je als basis CMYK gebruik als kleuren dus je kunt bijvoorbeeld felle knal-kleuren wel vergeten. Maar je kunt niet echt zeggen dat het beperktere kleuren heeft, denk dat Pantone eerder beperkter gezien de waaiers maar het is gewoon niet echt te vergelijken.

In basis gebruiken bedrijven graag een Pantone kleur voor bijvoorbeeld hun logo, sommigen leggen die zelfs vast zodat andere bedrijven deze dan niet mogen gebruiken voor hun logo/huisstijl. Het grote voordeel van een Pantone kleur is dat het een kleur is op basis van een recept en dat het resultaat altijd gelijk is aangezien de inkt gewoon via het Pantone Matching Systeem gemaakt wordt. Omdat je werkt met een al gemengde inkt betekent dat dus dat je geen afwijkingen krijgt per drukker of zoals met CMYK waar de kleuren op de pers gemengt worden door meerdere drukgangen.

Een ander voordeel is dat je een solide kleur hebt die geen raster nodig heeft. Dus waar je met een CMYK groen bijvoorbeeld 50% cyaan raster mengt met 100% geel zie je daar dus duidelijk de puntjes van het raster terug. Gebruik je in plaats daarvan een PMS kleur die dichtbij de CMYK kleur komt dan heb je een 100% egaal vlak zonder enig raster.

Het nadeel is bijvoorbeeld weer dat als een bedrijf één of meerdere pantonekleuren in het logo heeft en bijvoorbeeld full-colour drukwerk gaat drukken met logo dat ze dus eigenlijk voor elke pantonekleur een extra drukgang moeten doen. Dus waar je met CMYK aan 4 drukgangen zit heb je met 2 pantone kleuren er 6. Ook moeten die 2 persen voor Pantone kleuren weer speciaal voor de opdracht schoongemaakt worden etc dus er hangt altijd een kostenplaatje aan een pantone kleur.

Dat laatste maakt weer dat veel bedrijven ook wel een afgeleid logo hebben wat welk in CMYK te drukken is maar goed, eigenlijk ben je dan je eigen huisstijl om zeep aan het helpen. Zeker omdat sommige pantone kleuren gewoon absoluut niet te benaderen zijn in CMYK, dan kun je als bedrijf beter een zwart/wit versie gebruiken, staat minder knullig.