AMD, Apple en Nvidia willen dat TSMC minder chips voor ze gaat maken, meldt DigiTimes op basis van eigen bronnen. AMD en Apple gaan daadwerkelijk minder chips krijgen van TSMC, maar TSMC zou dit niet voor Nvidia willen doen.

De vraag naar consumentenproducten als smartphones en pc-componenten is in de laatste maanden sneller dan verwacht gedaald, zeggen de DigiTimes-bronnen. Daarom hebben fabrikanten nu te veel voorraad en dalen de prijzen van deze producten. Om het dalen van de prijzen tegen te gaan, hebben fabrikanten TSMC gevraagd minder chips te maken.

Zo was Apple initieel van plan om een eerste batch van 90 miljoen iPhone 14-smartphones te maken, maar dit zou het bedrijf inmiddels met tien procent hebben verlaagd. Apple heeft TSMC daarom gevraagd minder chips te maken.

AMD heeft de chipfabrikant gevraagd 20.000 minder 6nm- en 7nm-chips te maken in het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar. Deze chips worden in processors en gpu’s van de fabrikant gebruikt. De bestellingen voor 5nm-chips heeft AMD volgens de bronnen niet verlaagd.

Ook Nvidia zou TSMC hebben gevraagd minder chips te leveren, maar dit wilde TSMC volgens de bronnen niet. Nvidia betaalde TSMC juist extra om verzekerd te kunnen zijn van capaciteit, nadat het eerder chips door Samsung liet maken. Nu heeft Nvidia echter nog te veel gpu’s van de huidige generatie in voorraad en worden tweedehandse miningvideokaarten verkocht, omdat het minder rendabel is om cryptovaluta te minen.

Het gaat om een bestelling van 5nm-chips voor de RTX40-serie-gpu’s, die Nvidia wilde verkleinen. TSMC wil dit volgens DigiTimes niet doen, maar stelt in plaats daarvan voor om de productie met een of twee kwartalen uit te stellen, tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Daarbij is Nvidia wel verantwoordelijk voor het zoeken naar een andere klant die de vrijgekomen productiecapaciteit van TSMC kan gebruiken.

Ondanks de verminderde vraag van de drie bedrijven blijft TSMC volgens de DigiTimes-bronnen positief. De vraag uit de auto- en super