Tjah Ik ben het gewoon beetje beu dat Intel mensen hun verbruik verdedigen (sinds 7000 serie op stock settings is amd ook niet te verdedigen). Maar de Non X and X3D versies fixen dat al.

En dat van die ‘is op Gaming veel zuiniger’ geld ook voor 7950x op stock. Een 65 watt eco mode versie is in games even snel. Intel is net iets soepeler in speed-step lijkt deze generatie, maar vanaf je een 13900k koopt waarvoor hij dient (anders zijn die 16 e-core nutteloos), en op stock laat draaien (maar dus ook in verminderde wattages) dan scoort Intel slechter tot slecht. En het feit dat de benches op die ‘zogezegd’ nooit gehaalde wattages gehaald zijn stoort me. Dan moeten alle benches herdaan worden. Want zo krijgt Intel een boost ‘die het niet verdiendt behalve in games’. Hun multicore scores moeten dus met zout genomen worden (of met de 241-343 watt). Your choice. En nogmaals 13900 modellen zijn dom voor gamen, koop dan ten minste trap lager 13700k.

En de X3D zal verbruik per game prestaties (zeker minimum frames) sterk omhoog doen en goed zo niet beter dan Intel presteren, misschien zelfs ook minder verbruiken door lagere boost clock dan Intel plots. Dan is het laatste verdediging ‘Intel is toch zuiniger dan je denk’ plots veel minder sterk argument.

Kortom, sinds 10900k, 11900k, 12900k en nu zéker 13900k in performance mode, zeur Intel paar procenten in benches OF moet je ze al niet zuinig zien in multicore benches. Your choice, pick a poison, maar ontken het niet. Je hebt het hiervoor zo vaak ontkent dat het echt irritant werd. Mind you ik ben ook boos op AMD voor 230 watt stock verbruik van 7950x in cinebench. Maar gelukkig hebben de schaling testen getoond dat amd gewoon zich te veel door Intel heeft laten bangmaken, terwijl Raptor lake op alle mogelijk manieren géén zuinige cpu is (bv mijn Ivy bridge op 100% verbruik minder dan raptor lake in gaming, voor hoe goed die cpu is, zou hij toch nóg minder mogen verbruiken. Ik blijf ook in meteor lake gerruchten een ‘ik geef toe ik was fout om veel te verbruiken’, van Intel.

Bij ryzen 5950x is deze shit allemaal niet van toepassing, het is een correcte cpu, met correct verbruik, correcte hitte, correcte benches, correcte efficientie. Ik mis dat bij huidige generatie en zeker Raptor lake 13900K(S).