Zijn zienswijze is de enige juiste. We weten allemaal wat er gaat gebeuren als Apple gedwongen wordt om z’n toestellen open te stellen voor alternatieve appstores. Precies hetzelfde als wat er nu al gebeurt met videodiensten: ontwikkelaars van apps zullen deze alleen nog in hun eigen store aanbieden, want dan maken ze er meer winst op.

Dat betekent dus, dat hetgeen Apple zo uniek en betrouwbaar maakt, komt te vervallen. Als m’n ouders (in de 70) bellen dat ze graag een bepaalde app op hun iPad willen hebben, dan leg ik even uit hoe ze naar de appstore gaan en wat ze moeten aanklikken. M’n ouders kunnen meteen aan de slag met de nieuwe app en ik kan ervan opaan dat die app niet hun iPad verknoeit.

Als dat straks niet meer mag, en m’n ouders vragen dan hoe ze een app moeten installeren, dan betekent dat veel gedoe voor mij: ik moet uitzoeken in welke appstore die app staat en of die betrouwbaar is. Het betekent veel gedoe voor m’n ouders: die moeten een extra appstore op hun toestel zetten en kloten met creditcards of andere betaalmethodes. Op dit punt gaat het geheid verkeerd, dus dat betekent dat ze moeten wachten tot ik een keer langskom. Ze kunnen dus voorlopig niet aan de slag met hun app. En het resultaat is dat je nog maar moet afwachten of die app niet hun iPad verkloot (en ik NOG meer werk heb om het weer goed te krijgen, of ze zelfs data verliezen) of stiekum data verzamelt. Want er komen geheid malafide ontwikkelaars met malafide appstores, dat kan ik je wel vertellen.

No thanks. M’n telefoon is een te belangrijk onderdeel van m’n leven, en dat van velen. Walled garden it is. Ik heb totaal geen last van die walled garden overigens, alle software die ik ooit op m’n iPhone zou willen draaien staat daar gewoon, is betrouwbaar, verzamelt niet stiekum data en kan met een simpele handeling gekocht en geinstalleerd worden. En indien gewenst weer weggehaald.

Sideloaden ben ik wel voorstander van trouwens, maar dan alleen als je een certificaat accepteert met duidelijke voorwaarden zodat je weet wat je doet. En de tarieven van de appstore kunnen we natuurlijk ook prima over discussieren, want er is geen enkele reden dat Apple commissie krijgt op abonnementen waar ze zelf helemaal geen service voor hoeven te verlenen, puur omdat het abonnement via de appstore (moet) worden afgesloten.

Hoewel, zelfs dat heeft grote voordelen. Abonnementen in de appstore zijn erg duidelijk! Je weet precies wat je koopt, hoeveel het kost, op welke dag het wordt afgeschreven en je hebt een centrale plek om ze te beheren, dus weinig kans op ‘vergeten’ abonnementen. Malafide appstores zullen alle marketingtrucs ze nu al hebben, vervolgens ook gaan toepassen op abonnementen. Dus, verborgen kosten, moeilijk op te zeggen, etc etc etc. Ik heb daar helemaal geen zin in. Laat het maar lekker via de appstore gaan, dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben en ben ik beschermd tegen marketingoplichters.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 28 augustus 2022 01:28]