Als je apps nodig hebt die om wat voor reden niet in de Apple store mogen dan wordt je op dit moment gedwongen om een andere telefoon te kopen.

Of te sideloaden. Maar dat is vrij logisch, je moet immers een apparaat kopen dat kan draaien wat je nodig hebt; niet wat niet draait wat je nodig hebt. Nogal wiedes. :)

Zou het ook kunnen dat er alternatieve appstores zijn die strenger zijn dan Apple?

Sure, maar dat doet niets af aan het probleem. Besides… als je straks 10 stores nodig hebt om je apps te krijgen en 1 ervan heeft strengere regels: nou, joepie. Dat zet zoden aan de dijk. :P

Ten eerste gaat het niet om gebruikers maar om developers. Developers kunnen niet naar een andere appstore over gaan. Dat mag (dusver) niet van Apple.

En terecht imho. Het is immers Apple’s platform, dat werkt zoals de gebruikers ik overgrote meerderheid wil en bereid voor is te betalen (mede daardoor) en niemand verplicht je om te ontwikkelen voor iOS. Dat Apple totaal geen regels zou mogen opleggen, terwijl het hun platform is en we dankzij die regels wel mooi een zeer uniform werkend systeem hebben en bijvoorbeeld een Facebook gedwongen is tenminste een deel van de privacy van de gebruikers te respecteren, is naar mijn mening volstrekt belachelijk. Als je geen regels wil, kan je ook sommige merken met Android kopen. Ik vind het ook een enorme tegenslag als we straks een MetaStore zouden krijgen waaruit gebruikers Facebook, Instagram, etc. moeten gaan halen omdat die dan fijn alle privacy regels en API-beperkingen kan omzeilen. Dat is echt geen win voor de consument. Je kan Apple’s methode niet fijn vinden, maar het heeft dat soort shit wel mooi afgedwongen en vind daar zeer goede balans in.

Ten tweede kunnen een hoop mensen het niet betalen om zomaar een ander apparaat te kopen, zeker als ze flink geinvesteerd hebben in apps voor op dat apparaat. Want die apps meenemen en/of je data migreren is vaak niet mogelijk.
Zo extreem simpel is dat dus niet.

Waarom zou je kiezen voor iPhone terwijl het je niet aanstaat en vervolgens, terwijl het kennelijk niet bevalt of je iets mist, ook nog eens flink gaan investeren in apps waarvan je weet dat je ze mogelijk (ALS ze op het andere platform te vinden zijn) opnieuw moet kopen…? :P Dan ben je toch ergens behoorlijk de fout ingegaan imho. :+ Het is namelijk ook niet zo alsof het niet gewoon werkt as advertised. :/

Mensen kopen veelal uiteindelijk wel een nieuw toestel, ik denk niet dat een verhuizing van platform over het algemeen zo extreem dringend is dat het werkelijk een probleem is als je daar niet ala minute vandaag opeens het geld voor nodig hebt – maar dat kan aan mij liggen. Dan wacht je met de migratie tot je toch al een nieuw toestel moest kopen of anders even sparen hè? Heb je wel vaker als iets niet (meer) bevalt.

Ik ben zelf overigens geswitcht van Android naar iOS en kan niet zeggen dat het lastig was noch veel geld gekost heeft.

Hoe het ook zij, ik vind dit niet echt een sterk argument om dan maar het fundament onder het ecosysteem helemaal kapot te maken en consumenten de keuze voor een compromisloze/chantageloze walled-garden volledig te ontnemen.

Het hele punt is nu net dat Apple er geen controle over moet hebben.

Oneens. Ik vind dus dat Apple die controle wél moet houden zodat de uniforme en gestandaardiseerd werkende methoden blijven bestaan en daarnaast de consument werkelijk een keuze krijgt om te kopen bij Apple óf een concurrerende aanbieder. Maar de regels moeten hetzelfde blijven, inclusief en zeker de privacyregels en API-gebruik. Betalen mogen ze dan wel volledig van afwijken en eigen regels verzinnen en dat levert waarschijnlijk al genoeg schade op voor de consument… Denk aan Epic dat een eigen Store en IAP-systeem wil omdat ze het maar vervelend vinden dat ze van Apple refunds moeten geven aan ouders wiens kind hun credit card misbruikt heeft. Tja… In de Epic Store hebben ze daar geen last meer van. Mede daarom al zou het fijn zijn als Apple dus kan afdwingen dat de consument ook te allen tijde moet kunnen kiezen om de app of IAP via Apple aan te schaffen.

Wil je developers dwingen om verplicht hun app bij Apple uit te brengen? En wil je Apple dan dwingen om hun eigen regels te laten gaan en álle software op te nemen?

Nee en nee. Developers zijn nooit en zullen nooit verplicht zijn voor iOS te ontwikkelen en ik wil juist niet dat Apple alle software moet opnemen. Wel zijn er gewoon regels voor iOS en die moeten wat mij betreft blijven gelden, want ik zie het niet zitten dat de EU heel iOS de verdoemenis gaat helpen met volstrekt overbodige en overwegend ongewenste regeltjes (uit machtsvertoon). Maar wat dan dus wél mogelijk wordt is andere betaalplatforms, incentives vanuit die andere alternatieve stores, andere marketingstrategieën, helaas ook andere privacy regels binnen die stores zelf en tenslotte onderlinge tarief verschillen voor betaalverwerking. Zat spul dus waarop je kan concurreren met Apple…

Door dit te doen krijg je de gewenste concurrentie, ook op financieel vlak, maar blijf je wel de kracht en veiligheid van het ecosysteem en diens standaardisatie behouden die de gebruiker verwacht én wil hebben en dat niet wil laten afpakken door de EU. Daarnaast heb je dan een échte keuze, omdat de app dan altijd ook via Apple te koop is en de consument daadwerkelijk kan kiezen bij wie en waarom ze daar afrekenen.

Dat is toch een mooi compromis lijkt me? Ik zie niet in waarom het hele platform gesloopt moet worden, verplicht helemaal open moet zijn (ga dan naar Android als je dat wil? Die keuze is er nu!) en er perse eenheidsworst moet zijn dat alles hetzelfde functioneert en alles maar open moet zijn. Ik vind het juist een zeer nette compromis en de enige wijze waarop we werkelijk keuzes krijgen en als bonus blijft iOS gewoon bestaan op de manier die die miljarden gebruikers zo fijn vinden en niet kwijt willen raken vanwege leipe EU-regels waar de meerderheid totaal niet op zit te wachten.

Want als je het verplicht stelt dat apps in alternatieve stores zich ook aan de regels van Apple houdt dan heeft het allemaal geen zin.

Au contraire! :) Het heeft imho zeker wel zin en wat ik als voorstel doe, en je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn, kan prima aan die wet voldoen en wat men beweerde ermee te willen bereiken ook echt bereiken. Waarom het perse een uiterste moet zijn dat iOS niet meer mag zijn wat het is en verplicht geheel open gesteld moet worden is mij een raadsel en lijkt me volstrekt onwenselijk – juist omdat er dan de facto eigenlijk geen werkelijke keuze meer is voor de consument. Ja, open of open. Voor de vorm mag je bepalen of het naar appeltjes of naar sinaasappels ruikt, maar that’s it.

Afijn; dat is mijn mening. Hoeft niemand ‘t mee eens te zijn natuurlijk. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 14 december 2022 02:23]