De fixed fee van Apple is helemaal geen beter alternatief. Ja, misschien in de denkwijze dat je altijd ‘nu’ ‘meteen’ moet hebben wat je moet hebben, en dat enig vooruit denken niet aan je besteed is.

Maar anders… de inboedelverzekering is niet alleen goedkoper, hij dekt ook nog wat andere essentiele zaken. Als we het dan over geldzaken hebben… Dat geld wat je bespaart kun je dus opzij leggen. Het is allemaal niet bijster ingewikkeld, handig met je centen omgaan. Het vergt enige discipline, maar je kan natuurlijk ook gewoon zorgen dat je nooit wat uit te geven hebt door voor elke onzinnigheid een abo aan te schaffen. Dan ben je inderdaad sneller geholpen, en geef je ook tegelijk aan dat je geen enkele buffer hebt voor onvoorziene uitgaven. Dat zal echt heerlijk leven zijn, yolo!

Iedereen zou bijna alles kunnen kopen mits de persoon slim genoeg is om geld tijdig op zij te leggen. Zelfs voor iemand die goed verdient, en makkelijk een nieuwe tv kan kopen denkt ook na over zijn aankoop. Gaat de tv kapot bij ophangen of door de stofzuiger tegen het scherm te laten vallen zal deze ook zijn achterhoofd krabben en denk ja ik heb het geld niet om nu nog eens 2500 uit te geven voor een tv.

Geld opzij leggen met de wetenschap dat je het al uit gaat geven aan een of ander product, zonder dat je daarnaast nog een buffer hebt voor onvoorzien (want dat zeg je), is helemaal niet ‘slim’. Dat is geld uitgeven voordat je het werkelijk hebt.

Dit gaat niet over zwart wit denken. Dit gaat over nádenken en misschien ook wat keiharde reflectie. Wat ik ook tussen de regels door in je post lees, is een klassieke Nederlandse handelswijze, we willen alles wat los en vast zit verzekeren en elk risico mijden. Daar zijn we wereldsterren in, geen enkel land verzekert zoveel onzin. De trend in de samenleving is steeds sterker risicomijdend gedrag. Denk eens aan de helmpjes op de fiets. Zelfs in een rustig dorp, geen kip op de weg, zie je ze steeds meer. De ratio is er allang uit verdwenen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 10 september 2022 21:55]