Het lijkt me eerder een bedrijfseconomisch verhaal.

Apple klaagde Qualcomm destijds aan, omdat Apple met hun hardware nog maar weinig kon groeien qua winst, dus in de kosten moest snijden. Eerst werd Intel eruit gewerkt op CPU gebied.

Vanwege het falen van Intel om een 4G modem te maken, was het een laatste optie om Qualcomm met patent geneuzel aan te klagen en hopelijk tot een schikking te komen waarbij Apple minder aan Qualcomm moest betalen. Dat is grandioos mislukt en Apple stond voor schut. Bij Qualcomm hebben duizenden knappe koppen jaren aan 4 en later 5G gewerkt. Dus geen lullig ontwerpje met een rubber band effect of een rechthoek met afgeronde hoeken wat Apple gewend is qua innovatie, maar gewoon 1000 dure fysica ingenieurs en testen in het veld met gebergten, hoe mensen een telefoon vastpakken enzovoort. Zowel bij Intel als later bij Apple bleek, dat om dit te kopiëren van Qualcomm een stuk moeilijker was dan Apple had gehoopt. Vooral qua stroomverbruik kreeg Intel het niet voor elkaar, en dat is een chip-bedrijf.

Dus is Apple dan maar gaan werken om te bezuinigen op WiFi chips, want de aandelenkoers daalt. De dreiging van Apple alleen al om dat te doen, heeft waarschijnlijk lagere prijzen afgedwongen bij Broadcom. Want Broadcom is gemakkelijk voor >20% voor de omzet afhankelijk van Apple.

Maar nu, voor het eerst in zeer lange tijd, lijkt het erop dat de smartphone markt gaat krimpen. iPhones gaan ook behoorlijk lang mee. Energiekosten stijgen, klanten hebben minder geld voor een dure telefoon.

3nm is zo ongeveer het eerste proces waarbij de kosten per transistor niet langer afneemt. TSMC verhoogt bovendien de prijzen, mogelijk niet voor Apple maar wel voor alle ‘lossere’ klanten (Qualcomm, NVidia vermoedelijk). Apple zit als een rat in de val bij TSMC, want de Samsung foundry hebben ze qua leiderschap op technisch gebied zelf de nek om gedraaid. Dat vanwege dat Steve Jobs alles bij Samsung weg wilde omdat Samsung naar zijn mening de iPhone had gekopieerd. Daar is wat voor te zeggen, maar Samsung Foundry indirect de nek omdraaien was strategisch de domste keuze ooit. Apple is nu voor 100% afhankelijk van TSMC.

Dus kennelijk moet er dan maar op een andere manier bezuinigd; want TSMC en Qualcomm zijn geen optie qua bezuinigingen. Waarschijnlijk heeft Broadcom een goede aanbieding gedaan aan Apple, een ‘offer they can’t refuse’. Voor de bühne moet het een beetje lijken alsof Apple er nog steeds aan werkt, een eigen WiFi chip. Maar waarschijnlijk gaan er net als recent bij Intel, Microsoft en Facebook echt wel wat mensen naar ander werk mogen zoeken.

Net als bij Broadcom, de chips zijn waarschijnlijk zo goedkoop aangeboden aan Apple dat Broadcom nu ook flink moet snijden in de kosten.