De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt Nederlanders die afreizen naar Qatar voor het WK voetbal om ‘goed op hun digitale veiligheid te letten’. Ze moeten bij aankomst in het land apps installeren, die ‘waarschijnlijk informatie over gebruikers verzamelen zonder dat ze hiervan op de hoogte zijn’.

Het gaat om de apps Ehteraz, wat een coronatracker is, en de WK-app Hayya, schrijft de AP. De Duitse privacywaakhond BfDI heeft onlangs een analyse van de apps uitgevoerd. Volgens de toezichthouder blijkt uit die analyse dat ‘de gegevensverwerking van beide apps waarschijnlijk veel verder gaat dan de beschrijvingen en de verwerkingsdoeleinden die in de appwinkels zijn aangeven’.

Een van de apps zou volgens de BfDI bijvoorbeeld gegevens verzamelen over uitgaande telefoongesprekken en met welk nummer er wordt gebeld. De andere app voorkomt onder meer dat het apparaat waarop het is ge├»nstalleerd, overschakelt naar de slaapstand. Verder blijkt dat de door de apps gebruikte gegevens niet alleen lokaal op het apparaat blijven, maar worden doorgestuurd naar een centrale server, zegt de BfDI. De AP voegt eraan toe dat de apps vermoedelijk ook toegang hebben tot de foto’s van de gebruiker en welke andere apps er op de telefoon zijn ge├»nstalleerd.

De BfDI adviseert daarom de twee apps alleen te installeren als het absoluut onvermijdelijk is. De AP sluit zich bij dat advies aan. Ook raadt de Nederlandse privacytoezichthouder WK-gangers aan om een telefoon mee te nemen die alleen wordt gebruikt voor de genoemde apps.