Ja maar zo’n produkt als dit is natuurlijk lang van tevoren in ontwikkeling. En de voorloper ervan kwam uit de vorige bitcoin hypegolf, toen de bitcoin op 60k stond (de ‘moonshot’).

Sindsdien de cryptokoersen zijn ingestort is het hele gebedel van kennissen over NFT piramidescams gelukkig ook weer helemaal over.

Ik ben niet tegen crypto in principe hoor, maar de voordelen ervan zijn teniet gedaan en de nadelen enorm toegenomen. Ik zie als voordeel:

– Zelf eigen geld in beheer hebben: Geen bank die er meer wat over te zeggen heeft. Je bent compleet onafhankelijk. Dit is teniet gedaan door de exchanges, waarvan de Europese Commissie zelfs wil verplichten dat je die gebruikt! Ze willen zelf beheerde wallets verbieden (hoe ze dat willen forceren is niet helemaal duidelijk maar ik denk dat ze dit willen controleren op de punten waar crypto van/naar euro’s gaat).

Maar als nadelen:

– Publieke ledgers, niet bepaald prettig dat alles openbaar is. Coins die zich wel op privacy richten zoals Monero worden gestigmatiseerd onder het mom van ‘witwassen’.

– Enorme hype van investeerders die de koers onrealistisch omhoog stoten door hun extreme FOMO. Dit trekt traditionele investeerders aan die daarmee de voordelen nog verder ondermijnen door het in een traditioneel framework te zetten wat ze kennen en vertrouwen (banken, reguleringen enz).

– Extreem hoog energieverbruik door de gulzigheid van de miners. Het moet altijd meer. Dit was natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Helaas leveren alternatieven zoals PoS in Etherium niet echt veel aandacht op, waarschijnlijk omdat de miners een hele eigen industrie zijn geworden die zichzelf wil beschermen met hun invloed.

Persoonlijk ging het me helemaal niet om woekerwinsten maar ik heb gewoon een hekel aan het bankenstelsel waar je als consument altijd aan het kortste eind trekt (zie nu ook: 15% inflatie, nog geen 1% rente op je spaargeld!) en wilde daar onafhankelijk van zijn. Echter is dat aspect helemaal verdwenen.

De bitcoin beloofde eindelijk een eerlijker systeem voor de burger maar is uiteindelijk een versie van het bestaande systeem geworden dat de slechte aspecten heeft uitvergroot. Satoshi zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist wat er van zijn idee geworden is.

Maargoed dit is nog helemaal apart van mijn originele punt waarin ik wou aahalen dat heel veel ontwikkelingen nu “blockchain” of “NFT” willen verwerken om investeringen aan te trekken en niet omdat het enig technisch voordeel oplevert.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 oktober 2022 19:59]