Toevallig recent bekeken, en 28nm FDSOI kan bijvoorbeeld ook 3.3V aan en is 5V tolerant. Denk niet dat snel 5V signalling wordt gebruikt, maar als een ander dat doet, kan het dus prima. Ook bijvoorbeeld automotive ethernet heeft niet zulke hoge spanningen nodig.

Dus een 40nm kan die spanningen nog wel prima aan. Als je alleen kijkt naar bijvoorbeeld iets op de 12V batterij moet kunnen werken, waar spanningspieken tot boven de 20V kunnen komen, of op de 24V batterij, en ze zijn bezig met 48V standaarden (allemaal met pieken nog een stuk hoger), ja dat gaat je niet lukken met een 28nm chip, laat staan kleiner.

En bijvoorbeeld een gyroscoop sensor, heeft waarschijnlijk bijzonder weinig voordeel van een heel klein procedé. Maar de kosten per oppervlakte zijn wel veel hoger, en als het oppervlakte primair de mechanische gyroscoop is, tja, dan wordt dat een dure chip op 5nm.

Autofabrikanten hebben nog meer extreme eisen, zoals dat een chip van -20 vrieskou tot 60 graden in de kokende zon moet kunnen functioneren.

Nog wel wat kouder, vanaf -40C. En 60 graden in de kokende zon, betekend dat die chip nog heel veel warmer wordt, hier een lijstje van TI: https://e2e.ti.com/suppor…grade-0-vs-grade-1-rating. Dat zijn dan ambient temperaturen, self heating komt er nog bovenop.