Ik zie redelijk wat opmerkingen van mensen die het nut niet zien. Om te begrijpen wat het voordeel is moet je ook een beetje begrijpen hoe sorteer machines werken en wat sommige van de uitdagingen zijn.

In Brussel X komen vrachtwagens toe met daarin rolcontainers met elks honderden zendingen. Deze containers worden omgekanteld en de zendingen schuiven in een hoopje op de transportband.
De volgende stap is dat dit hoopje gespreid moet worden met vaste afstanden tussen elke zending zodat de sorteermachine tegen zeer hoge snelheid elke zending automatisch kan wegen en tegelijk 6 foto’s (elke zijde) kan nemen voor OCR/VCR van labels en barcodes. De stap daarna is al de sortering op basis van de beschikbare data dus het moet snel gaan en er is niet veel ruimte voor vergissingen.

De dag van vandaag zijn er 2 gangbare methodes om zo’n spreiding tussen zendingen te doen: of men gebruikt zwaartekracht of frictie. Dergelijke commerciĆ«le systemen om te spreiden werken goed maar hebben 1 nadeel: ze hebben last met zendingen die licht zijn en/of verpakt in folie (zakjes en gevoerde enveloppes). Die zendingen durven wel eens op elkaar blijven liggen of overlappen waardoor ze per vergissing samen kunnen gewogen en gefotografeerd worden wat ernstige fouten geeft bij de sortering. De foto bij dit artikel is daar een mooi voorbeeld van.

De AI dat men toepast op de foto’s hierboven gaat de overlap kunnen detecteren en automatisch actie ondernemen om een foutieve sorteringen te voorkomen. De overlappende zendingen zouden bijvoorbeeld kunnen gesorteerd worden naar een reject chute/rolcontainer om later opnieuw gesorteerd te worden.

Of men hier gebruik maakt van AI of niet kan ik me niet over uitspreken, ik werk niet in NBX. :) Wat ik wel weet is dat verpakkingen continu evolueren en heel verrassende vormen en prints kunnen hebben. Om die reden experimenteerde men in het verleden al bij bpost met een AI dat mee evolueerde en dus zelf leerde wat voor soorten verpakkingen bestaan, wat voor vorm ze hadden en hoe die het best te behandelen waren op basis van foto’s en parameters zoals gewicht en afmetingen.

Hopelijk verduidelijkt dit toch een beetje waarom zoiets echt nuttig is voor een postaal bedrijf en niet hetzelfde als bijvoorbeeld een proces voor een inpakmachine. :)

Edit: Fout woordje aangepast.

[Reactie gewijzigd door Dingeske op 14 december 2022 23:43]