Dat MIL-STD had ik een tijdje geleden een stuk overgeschreven. Lang verhaal kort het wil absoluut niks zeggen tenzij de fabrikant erbij zegt wat ze hebben getest, hoe ze hebben getest en naar welke parameters en juist dat zeggen ze er niet bij.

MIL-STD 810 (rev. H) is alleen maar een standaardisatie van de testmethodes.

Het wil niet zeggen wat er allemaal getest is, er zijn 29 tests gestandaardiseerd maar geen van alle zijn verplicht. MIL-STD 810 is alleen maar een standaard voor het leger om te kunnen zeggen wij willen X kopen dat moet voldoen aan Y en Z en moet getest zijn volgens MIL-STD 810.

Dus als je een droptest wil doen en zegt dat je telefoon 1x valt op tapijt MAAR test volgens de testmethode in MIL-STD 810 dan kan dat ook. Dan voldoet je product aan MIL-STD 810 en daar is verder niks mis mee. Of ja, beter gezegd, je testmethode voldoet aan MIL-STD 810, klein detail, maar dat zeggen ze er niet bij. Sssst.

Je noemt luchtvochtigheid en zout als voorbeelden, maar dat hebben ze dus niet getest. Wat ze wel hebben getest volgens de CAT website:

INGRESS PROTECTION IP68 AND IP69K
SAND, DUST AND DIRT RESISTANT

WATERPROOF
UP TO 5M FOR 35 MINUTES

DROP TESTED
UP TO 1.8M (6FT) ONTO STEEL

MIL SPEC 810H
HANDLES LOW TO HIGH TEMPERATURE DIFFERENCES BETWEEN -30°C (-22°F) TO 75°C (167°F) FOR UP TO 24 HOURS

Ze zeggen dat ze alleen de temperatuur test volgens MIL-STD hebben gedaan (maar zeggen niet hoe vaak) en alle andere tests zijn gedaan volgens eigen methodiek. Om eerlijk te zijn, zijn de resultaten niet echt spectaculair. Het is wat je zou verwachten van bijna elke smartphone. Ik heb de gegevens zo niet bij de hand maar vgm voldoen iPhone’s aan dezelfde parameters. Dat stukje over temperatuur voldoet bijna elk stukje electronica aan, daar hoef je niks bijzonders voor te doen. Temperatureshock is juist een nieuw onderdeel van MIL-STD 810H, maar of ze ook daadwerkelijk temperatureshock hebben getest en hoe ze dat hebben toegepast is een vraag.

Als je het is opgevallen zeggen ze bij de temperatuur specs TOT 24 uur, dus waarschijnlijk zijn ze over een tijdspan van 24uur van -30 naar +75C gegaan. Nou leuke test, ziet er leuk uit, maar betekent verder niks.

Als je zou zeggen we zijn binnen 1ms van -30 naar +75 en terug naar -30 gegaan en de telefoon overleeft dat. Dan denk ik, ten eerste jullie hebben zieke testapparatuur, waar koop je dat? En ten tweede, wow die telefoon van jullie is gebouwd als een tank!

Snap je wat ik bedoel? MIL-STD in een goed uitgewerkt aanbestedingsdocument wil nog wat zeggen. MIL-STD op consumentenproducten is niks anders als een marketingsticker, zegt verder niks!

En weet je waar je dat het beste aan kan aflezen? Wat MIL-SPEC is weet ik niet, de standaard waar ze het over hebben is MIL-STD 810H. Ik heb zo mijn theorieën over waarom ze spreken over MIL-SPEC en niet MIL-STD. Als je na gaat vragen wat MIL-SPEC is heb ik zo ook een idee wat het antwoord gaat zijn. Jij gebruikt ook MIL-SPEC en niet MIL-STD, de marketing werkt dus.

Als ik dit verhaal in marketingjargon uitdruk. Het product is (hopelijk) robuuster gebouwd en om dat te benadrukken wordt er (mis)gebruik gemaakt van bepaalde symboliek. Als consument kan je dan alleen maar hopen dat je geen gebakken lucht koopt. Maar goed, daar hebben we sites als Tweakers voor.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 25 februari 2023 02:39]