Een dedicated GPS is zoiets als het ingebouwde navigatiesysteem in een auto, werkt prima maar is vaak al heel wat jaren oud en tamelijk beperkt wanneer je het vergelijkt met een tablet/telefoon.

Een tablet is meer een portable plotter, een plotter kan je aan boord inbouwen maar is heel veel prijziger dan een tablet en je loopt ook het risico dat dit dure apparaat in de periode dat je niet aan boord bent ontvreemd/uitgebouwd wordt, een tablet neem je makkelijk veilig mee naar huis.
Nadeel van inbouwen is ook dat je zowel binnen als buiten gebruik wil maken van dat scherm, een repeaterscherm bij de stuurstand maakt het nog wat prijziger, de portabiliteit van een tablet is ook dan een groot voordeel.

Onboard GPS heeft vaak alleen een monochroom LCD schermpje en een pijltje richting waypoint wat je dmv coordinaten invult.
Grafische oplossingen met ingebouwde waterkaarten met dieptes, doorvaarthoogtes, tijden van brugbediening, tarieven en telefoonnummers van havens, routeplanner, gebruikte marifoonkanalen etc. kan idd ook allemaal op een plotter al zit je dan wel vast aan de software en updates van de fabrikant en je hebt geen vrijheid om alternatieve apps te draaien, kortom dat is de dure en erg beperkte optie.
Daarbij is een tablet multifunctioneel, zie maar eens Netflix of NLziet op een plotter te draaien, not gonna happen en die tablet doet het thuis op de bank ook net zo goed als eentje zonder GPS dus dan heb je er ook nog lol van itt tot je dure ingebouwde bootscherm.

Je zal verbaasd staan hoeveel sloepen, (kleine) motorkruisers en kajuitzeilboten tegenwoordig gebruik maken van een tablet als actuele waterkaart en almanak aan boord tijdens tochtjes. In de avonduren is het net als thuis fijn media consumeren.
Het was dan ook een reactie op de stelling dat niemand GPS op zijn tablet nodig heeft voor navigatie…

Dat is natuurlijk niet de grootste markt en waarschijnlijk ook niet waar Google zich op richt, geen GPS = hoofdzakelijk indoor use (dan hoeft het scherm niet zo fel te kunnen, accuduur ook minder belangrijk) en zorgt Google met deze tablet voor een mooie integratie met Google Home/Nest en het hele Matter gebeuren.

Al met al ben ik al lang blij dat Google weer aandacht geeft aan tablets en zelf weer met hardware komt, hopelijk verschijnt er dan ook ooit een Pro/Active versie die wel voorzien is van GPS en/of 5G en ook onderweg iets toevoegt.