Als iedereen ze op een hardware wallet had, dan was de werkelijke waarde in het systeem gewaarborgd gebleven, omdat exchanges ze niet onderhands konden uitlenen, verkopen of kwijtmaken.
Wat je ermee kunt kopen is direct met Bitcoin bij een bedrijf. Tenzij je nog onder een steen slaapt, want dit bestaat al vanaf 2010, sinds de 1e betaling (pizza) ermee werd getest. Heb je geen exchange voor nodig en waarom zou je überhaupt dat via een exchange doen, daarvoor is het juist niet ontworpen.

Als exchanges omvallen is het eerder dat er een hoop rotzooi uit de markt verdwijnt. De gokspelen, het shitcoin casino, hoe je het ook wilt noemen. De airdrops, de hypemuntjes die normaliter geen voet aan de grond zouden krijgen (incl. de pumpdump oplichterij), de schimmige financiële producten die onder fancy logo’s en naampjes zijn gezet. Maar buiten exchanges heb je ook gewoon brokers met spot aankopen. Zou mijns inziens ook beter voor de markt zijn, minder keuze en troep, minder dubieuze producten en als gevolg van dat alles minder volatiliteit. De komende regulatie zal hier ook al fors op ingrijpen lijkt me en dat is prima. Als de markt zichzelf al een beetje opschoont scheelt dat weer wat rotte appels.