DuckDuckGo heeft App Tracking Protection beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers van de Android-app. Via deze functie kan third-party tracking in Android-apps van derden geblokkeerd worden, ook al zijn deze apps niet actief. De functie was sinds vorig jaar in bèta.

Volgens DuckDuckGo kunnen gebruikers, die App Tracking Protection hebben ingeschakeld, nu ook zien welke data trackers meestal willen verzamelen. Het bedrijf vermeldt locatiegegevens of de leeftijd van een gebruiker als voorbeelden van gegevens die veel worden verzameld. De functie zou beter presteren in vergelijking met eerdere versies en DuckDuckGo heeft besloten om de blocklist die het gebruikt, openbaar te maken op Github.

App Tracking Protection blokkeert requests om data door te sturen naar derde partijen en doet dat over de meeste Android-apps heen. Het bedrijf zei bij de introductie van de functie eind 2021 dat het continu op zoek gaat naar nieuwe trackers om gebruikers te beschermen. Het Android-besturingssysteem zou de functie als een lokale vpn beschouwen, maar in tegenstelling tot vpn-apps zou er geen data worden doorgestuurd naar een andere server.

Volgens DuckDuckGo heeft de gemiddelde Android-gebruiker 35 apps op zijn of haar smartphone. Uit onderzoek van de ontwikkelaars van DuckDuckGo zou moeten blijken dat de gemiddelde Android-gebruiker 35 apps op de smartphone heeft geïnstalleerd. Op zo’n Android-toestel vinden per dag volgens DuckDuckGo tussen de 1.000 en 2.000 pogingen tot tracking plaats. Die trackingsinformatie zou gedeeld worden met meer dan 70 bedrijven.

Android-gebruikers die de app van DuckDuckGo hebben geïnstalleerd, kunnen deze updaten naar de meest recente versie om App Tracking Protection te activeren. Dat kan volgens DuckDuckGo via het instellingenmenu van de app. Het is niet duidelijk of de functie ooit voor iOS of andere besturingssystemen zal uitkomen.

DuckDuckGo App Tracking Protection