Het spel blijft ook nog gewoon gratis beschikbaar op de website van de makers, en word ook gewoon nog geüpdatet met de nieuwste versies gelijktijdig met de Steam versie.

Op de site hadden ze ook al de mogelijkheid voor donaties, en nu met de Steam game komen ze een deel van de spelers tegemoet die wat meer gebruikersgemak wilden. Tarn is al meer dan 20 jaar bezig met dit spel te produceren, en is echt een diepgaand stuk techniek die nooit dezelfde situatie creëert.

Het is niet een spel voor iedereen, maar is wel een titel die echt uniek is onder alle spellen. Een spel die nieuwe werelden genereert met zijn eigen historie, eentje waar elke Dwerg, Mens, en Elf word gesimuleerd van de persoonlijkheidstrekken die ze hebben tot de cultuur en goden die ze aanbidden.

Daarin heb je dus de ‘Fortress mode’, waar je een fort moet bouwen en deze moet groeien terwijl je word aangevallen door goblins, orks, en andere mythische wezens die in de wereld bestaan (niks word zozeer ‘gespawned’, elke creature onstaat ergens in de game, en rassen kunnen uitsterven.). Daarbij is er ook de ‘Adventure Mode’, waar je een enkel karakter maakt die je zelf bestuurd, waar je de wereld kan verkennen en je eigen legende worden in die wereld.

Het spel is niet makkelijk, vooral doordat het zo complex is in mechaniek. Maar daarin schuilt ook zijn unieke briljantheid, en zoals al aangegeven in het artikel heeft het andere spellen zoals o.a. Rimworld geïnspireerd. Maar Dwarf Fortress blijft een instituut op zich, ongeëvenaard in zijn genre, en nog steeds bijgehouden.