De Europese Commissie (EC) wil woningverhuurdiensten, zoals Airbnb, verplichten om data te delen met Europese overheden, schrijft Reuters op basis van ingewijden. Het zou gaan om data die het aantal gebruikers van de dienst en het aantal overnachtingen aangeeft.

Volgens Reuters wordt het voorstel volgende week door de EC gepresenteerd. Het moet ervoor zorgen voor een gezamenlijke aanpak van verhuurplatforms in de grote steden van Europese lidstaten. Ook moet de gegevensverzameling overheden meer inzicht geven in hoe de diensten werken, zodat de landen hun toerismebeleid er beter op kunnen afstemmen.

De opgevraagde data van de verhuurplatforms wordt volgens het nieuwe voorstel opgeslagen op een centrale locatie, zodat alle bevoegde overheidsinstanties bij de informatie kunnen komen, zou een betrokkene tegen Reuters hebben gezegd. De regels in het voorstel zouden vergelijkbaar zijn met de overeenkomst die Airbnb twee jaar geleden sloot met Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Hiermee krijgen overheden toegang tot gegevens over het aantal mensen dat gebruikmaakt van het platform en het aantal geboekte overnachtingen, die elk kwartaal worden gepubliceerd.

Voordat de regels kunnen worden toegepast, moet het voorstel eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. De Europese Commissie heeft zelf nog niets gezegd over het voorstel.