De grootste veroorzaker is …….. TADAAAAAAAAA: de gebruiker,

denk jij dat netflix een ziggo abbonementje heeft??
of bij tmobile thuis,
of bij caiway ?

precies: neflix heeft een internet abonement (of het grote bedrijven equivalent) bij toko’s (knooppunten) als ASMIX en daar betalen ze grof geld voor hun multi-tb/s internect connecties wereldwijd…

ze betalen stroom en onderhoudskosten voor hun server park, en data-kosten voor glasvezelkabels net als dat ik dat in proportie doe bij mijn ISP ook ik betaal (naar proportie) voor de wereldwijde datatrafic die wij als klanten veroorzaken en ook wij betalen voor de servers die beheren of en hoe snel en via welke route wij toegang krijgen tot data..

het punt is uiteindelijk gewoon dit….

de kpn’s en de ziggo’s van deze wereld vinden het unfair dat zei maar 10ct per gbit verdienen en netflix 20ct.. dat netflix óók zijn eigen servers moet inrichten, en ook licentie-gelden moet betalen aan de content makers… daar heeft kpn natuurlijk niks mee te maken die denken alleen maar aan centjes.

ik vind het ronduit schokkend, hoe slordig bedrijven zijn omgegaan met hun eigen bedrijfsvoering. ALS zoals men beweerd, de netflixen van deze wereld te veel kosten veroorzaken dan stap je naar de klanten toe en zeg je … heey jij daar download/stream eens wat minder.

misschien heeft men te vroeg afstand gedaan van data-limieten, waarschijnlijk hebben ze te veel aandacht besteed aan die race naar de meeste download speeds.

zouden we nu bijvoorbeeld allemaal nog steeds vastzitten aan snelheden als 10/10 20/20 50/50 en 100/100** dan zou het wellicht voor de youtubes van deze wereld aanzienlijk interessanter zijn geweest om minder data te verbruiken (want meer mensen hebben dat nodig).

er blijft steeds maar die perverse prikkel om iedereen de schuld te geven behalve het eigen falen…

** in plaats van 100mbit tot 10gbit