Of je de schuld bij de testers kan leggen hangt er heel erg vanaf hoe ze gerapporteerd hebben.

Complete onzin. Alsof het gebruik van een bug hunter je van je eigen verandwoordelijkheden als uitgever vrijspreekt. Je kunt niet iets uitgeven dat je niet werkelijk inhouse hebt gedraait en er een oordeel over hebt geveld. Je hebt mischien wel eens gehoord dat games ‘gold’ gaan. Dat is het moment waarop je zegt ‘Deze versie van de code hebben we zien draaien en we zijn het erover eens dat we dit in deze vorm gaan uitbrengen”. De ultieme check gebeurt dus voor het uitgeven en de uitgever geeft dan akkoord op de versie die op dat moment gechecked wordt. Anderhalf jaar na dato met zulke berichten aankomen is de grootst mogelijke onzin.
Zelfs al waren er problemen met Quantic Labs dan had CDPR dit al in een vroeg stadium moeten merken en actie moeten ondernemen. Dat testen gebeurt namelijk iteratief. De developers zitten samen met de testers in een feedbackloop en de devs weten dus heel goed wat de staat van de softwre is. Je kunt niet wat bugs fixen en dan niet kijken naar hoe het resultaat uitpakt. Dat bestaat niet met zulke projekten. En met de hoeveelheid bugs die er nog waren in de release (o.a. ps4 versie die onspeelbaar bleek) kan het ook echt niet anders dan dat CDPR precies wist wat ze gingen uitgeven. Niet alleen dat, ze moesten dit al ver voor het uitgeven geweten hebben tenzij ze nagelaten hebben hun verantwoordelijkheid te nemen.

De schuld ligt dus voor 100% bij CDPR omdat zij voor 100% verantwoordelijk zijn voor wat ze uitgeven. Zij huren de testers in en ze specificeren welke tests er hoe plaatsvinden.
CDPR heeft de uiteindelijke versie gespeeld en zijn tot het besluit gekomen om het uit te geven. Ook hadden ze het hele trajekt voor het uitgeven de tijd om de testers bij te sturen of zelfs om van testbedrijf te wisselen. Maar dat is allemaal niet gebeurd.

Als zij naar CP PR communiceren dat er her en der een paar kleine bugs zitten en dat ook alleen hebben gerapporteerd maar blijkt vol bugs te zitten kan je het zeker wel.

Onzin. Dit is niet hoe dit soort dingen werken. Ten eerste moeten de developers bij CDPR geweten hebben welke kwalieit de code had. Maar belangrijker, geen enkel bedrijf zal blind vertrouwen op raporten van testers. Je moet als developer/uitgever met regelmaat zelf de staat van het werk evalueren (wat in de praktijk dus ook gebeurt). Je heb als uitgever (en dat weet CDPR dondersgoed) een eigen verantwoordelijkheid wat betreft hetgeen je uitgeeft. Je moet dus zelf het trajekt meelopen en testen of het is wat je wilt opleveren. Een testbedrijf verandert daar niks aan. Ze hadden dit net zo goed op hun interne testers kunnen afschuiven en dan was het nog steeds grote bullshit. Ook al zeggen de testers dat het helemaal peachy is, je moet het vanaf het begin zelf in de echte wereld testen en gedurende het hele projekt blijven testen. Testers zijn slechts een tool in het groter geheel van een game developen en jij als gebruiker van die tool moet die tool goed configureren zodat er informatie uitkomt die jij nodig hebt. De problemen rondom cyberpunk 2077 lijken allemaal organisatorisch van aard en lijken niks te maken te hebben met testers maar met hoe men binnen CDPR op managementnivo omging met dit grote projekt.
Al met al kun je de schuld dus niet bij de testers leggen. Het was, is en blijft een managementsprobleem bij CDPR.