Meta gaat voortaan standaard bepaalde privacyinstellingen aanzetten voor nieuwe Facebook-gebruikers onder de zestien. Dat maakt het bedrijf bekend op zijn website. Bestaande gebruikers onder die leeftijd krijgen daarvoor een prompt te zien.

Meta schakelt de strengere privacyinstellingen vanaf maandag standaard in voor nieuwe Facebook-accounts van tieners, zo maakt het bedrijf bekend in een blogpost. Met de instellingen kunnen alleen vrienden hun vriendenlijst, gevolgde pagina’s en posts waarin ze getagd zijn zien. Ook wordt standaard beperkt wie mag reageren op publieke posts van een nieuwe gebruiker onder de zestien. Bestaande gebruikers krijgen een melding in beeld waarin ze worden aangemoedigd om diezelfde instellingen aan te zetten. Daarin wordt ook een knop getoond om deze instellingen direct in te schakelen.

Tieners onder de zestien kunnen daarnaast geen berichten meer sturen aan ‘verdachte gebruikers’. Volgens Meta gaat het daarbij om Facebook-accounts van volwassenen die onlangs geblokkeerd of gerapporteerd zijn door andere tieners. Diezelfde accounts worden ook niet meer getoond in de lijst met gebruikers die de jongeren mogelijk kennen. Op Instagram wordt de berichtenknop helemaal verwijderd op het profiel van een tiener wanneer deze wordt bekeken door een verdachte volwassene.

Meta nam eerder al soortgelijke stappen op Instagram. Sinds augustus zet Instagram ook strengere privacyinstellingen aan voor nieuw geregistreerde tieners, terwijl bestaande accounts worden aangeraden om hetzelfde te doen. Instagram zette daarnaast strengere contentfilters aan voor jongeren, waardoor ze zo min mogelijk ‘gevoelige’ content te zien krijgen. Accounts van gebruikers onder de zestien zijn sinds vorig jaar ook standaard afgeschermd en volwassenen kunnen ook niet meer zomaar priv√©berichten sturen aan tieners.