Christopher Wray, de directeur van de FBI, heeft tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres zijn extreme bezorgdheid geuit over TikTok. Volgens de man kan de Chinese overheid met de verzamelde gebruikersdata beïnvloedingsoperaties uitvoeren.

Volgens Wray zijn Chinese bedrijven verplicht om eisen van de Chinese overheid te voldoen wat betreft het dalen van informatie. Hierdoor kan de data die TikTok verzamelt over zijn gebruikers volgens de man in handen van de Chinese overheid terechtkomen. Wray stelt dat die data ook gebruikt kan worden gebruiken door de Chinese overheid om beïnvloedingsoperaties uit te voeren. De man haalt de aanbevelingsalgoritmes van TikTok aan als voorbeeld.

De Amerikaanse inlichtingendienst is ook bezorgd dat TikTok via de app persoonlijke apparaten van zijn gebruikers kan compromitteren. Wray geeft in de hoorzitting geen voorbeelden, maar stelt dat deze aangebracht dienen te worden in een hoorzitting achter gesloten deuren.

Vanaf december 2022 zal TikTok zijn privacybeleid in de EU aanpassen. In dat nieuwe privacybeleid staat expliciet dat medewerkers uit China data van Europese gebruikers kunnen inzien, dus ook die uit Nederland en België. Het gaat volgens TikTok overigens niet enkel om medewerkers uit China, maar ook maar ook uit Brazilië, Canada, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De data die medewerkers in die landen kunnen inzien, gaat onder meer over de werking van het algoritme en detectie van geautomatiseerde accounts, zo zegt TikTok. Data sturen naar die landen ligt onder een vergrootglas, omdat de Europese Commissie van die landen niet heeft gezegd of de bescherming van data daar in orde is.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Nederlandse coalitiepartij ChristenUnie een verbod wil op videoplatform TikTok. Kamerlid Don Ceder pleit daarvoor, mede naar aanleiding van het onlangs gewijzigde privacybeleid van het platform. Staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering laat die wijzigingen onderzoeken.