Volgens mij is je betoog niet helemaal correct.

Een vaste prijs voor je producten hanteren is niet illegaal.

Dat is niet waar. De fabrikant mag niet dicteren waar een winkel het product voor verkoopt. Vaak werken fabrikanten wel met ‘adviesprijzen’ ze mogen echter winkels niet dwingen om deze te hanteren.

Helaas gebeurd dit in de praktijk wel. Winkels die zich niet aan de prijzen houden krijgen gewoon geen nieuwe voorraad meer.

Edit: ik zie nu dat je ook nog dit zegt:

Het wordt wel illegaal als je daarbij bepaalde winkels gaat uitsluiten en voortrekken.

Dit is al helemaal onjuist. Ik mag als bedrijf absoluut zelf beslissen aan wie ik mijn producten verkoop. Wil ik mijn producten aan bedrijf A verkopen maar liever niet aan bedrijf B dan is dat uiteraard gewoon toegestaan.

Hoe dit meestal werkt is als volgt:

Een fabrikant produceert een product (of een lijn aan producten). Deze zetten ze in een prijslijst met een bruto prijs, ook wel adviesprijs genoemd. Deze producten worden verkocht aan een groothandel, de groothandel krijgt een percentage korting op deze prijslijst prijs. In sommige branches kan dit wel oplopen tot 50-60%. Vervolgens geven ze de groothandel een advies voor een kortingspercentage verder in de keten. Dus bijvoorbeeld een grote retailer krijgt 40% korting en een kleine retailer 30%. Een webshop heeft nog minder kosten dus krijgt misschien 25% korting.
Doel is dat de consument uiteindelijk de adviesprijs gaat betalen. Echter de fabrikant mag dat volgens het mededingingsrecht dus niet afdwingen. Als een retailer genoegen wil nemen met een marge van 5% dan is dat hun goed recht. Fabrikanten zijn daar echter niet blij mee omdat retailers dan met hun product met elkaar gaan concurreren. Retailers willen echter nog wel een goede marge houden en zullen dan dus de groothandel vragen om meer korting. Die prijsdruk komt uiteindelijk bij de fabrikant terecht.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 6 oktober 2022 22:12]