Ik ben origineel overgestapt van een 3900x naar een 5950x en heb snel men 3900x teruggezet ( en de 5950x teruggestuurd ). Ja, men cooling is beperkt met een L12S ( met een 25mm fan, open case design ) maar het probleem was niet de piek power draw maar de power draw onder gewone loads.

Je moest de Fan curve enorm aanpakken om geen Up, Down, Up, Down effect te krijgen omdat de CPU direct bij een beetje activiteit op 1 of 2 cores naar 70 a 80C omhoog schoot. En het ironisch was dat de L12S niet erg warm was ( rond de 30 a 35C ). Het is de over agressieve V core op de 5000 series, en de kleine oppervlakte van de chiplets = niet genoeg gebied om goed af te koelen.

Vcore beperken was snel gevolgd door best enorme prestatie verminderen waardoor je jezelf afvroeg waarom je een dure CPU gekocht had. Dan deed je uren aan PBO negative offset met -30~-25 testen, wat hielp. Maar het gevoel van een 1 Core taak nog altijd zo omhoog knalt, voelde gewoon niet goed aan. Zeker als je dan zag dat je nauwelijks 20% meer performance had.

Vergeet niet, dat de 3900X en 5950X dezelfde TDP hebben volgens AMD. Maar in de praktijk, is het zo over agressive gedrag op de 5000 series, een totaal ander beestje. Zeker met die beperkte Chiplet grote om af te koelen. En AIOs … sorry, als je die richting moet uitgaan, dan ben je mede verantwoordelijk van het probleem dat AMD/Intel meer en meer stroom gebruikende CPU’s uitbrengen met “installeer maar een grotere koeling”. Doet me denken aan die vaporchill oplossing dat Intel deed een paar jaren geleden.

Ironisch kijk ik deze dagen meer en meer uit naar Apple hun M1/M2 omdat ik het beu ben, dat desktop X86 CPU’s meer en meer power hungry worden. Idem in de GPU markt. De prijs stijgingen dat eraan komen gaan ook niet helpen.

Intel en AMD zouden echt dankbaar moeten zijn dat Apple geen interesse heeft om te concurreren in de volledige PC markt. Alhoewel … Metal 3 lijkt me een begin van Apple om langzaam in de gaming markt te gaan.

En nu komt Intel uit met … weeral nog meer power hungry dingen. De PL2 is belachelijk. We weten al lang dat als je CPU’s in de hoge frequenties draait, dat je inefficiĆ«nt draait ( meer stroom in de 100% dan eigenlijk voordelen in de 5 a 10% ). En dan wil ik nog niet spreken over de idle gebruik van PC’s … 60 A 70W idle hier en dat is eigenlijk nog niet slecht als ik zie mensen met 100W+ in idle!!!! Dat is wat een CPU vroeger gebruikte onder load, dat zegt genoeg nietwaar.

Het probleem is dat we weeral in de wapenwedloop zitten, waar men niet IPC genoeg omhoog draait maar constant frequentie. Bekijk de releasen en je ziet een duidelijk trend dat veel van de performance winst hogere frequency is. Iedere release… 3000 naar 5000 series, zet op dezelfde frequencie en de IPC gain is eigenlijk een pak minder dan je verwacht. Hetzelfde zie je bij Intel. We zijn terug in de Pentium IV tijdperk en dat wanneer de energie prijzen intussen bijna verdubbeld zijn tussen die tijdperk en nu, en blijven stijgen. Goed voor het milieu zijn de CPU’s deze dagen niet, dat is een feit. Als ik zie wat men phone kan doe, met 1/10 stroom verbruik. Zegt genoeg hoe de desktop race gespeeld word.