Chrome heeft onder andere meer geheugen nodig vanwege allerlei beveiligingsfeatures. Chrome maakt een heel proces per tab waar andere browsers processen delen als je meer dan vier of vijf tabs open hebt. Dit verbetert onder andere de browser tegen allerlei theoretische aanvallen en maakt het mogelijk om allelei aannames te kunnen doen over waar een proces bij mag, maar zorgt wel dat bepaalde datastructuren/caches/code dubbel wordt ingeladen.

Safari is op macOS wat beter voor de hardware geoptimaliseerd en is ook beter op het OS afgestemd zoals Edge dat ook op Windows is. Het mist daarentegen weg features en defence in depth die Chrome wel kan.

Qua stroomgebruik is de grootste impact die ik gezien heb gewoon de hoeveelheid javascript en video’s die websites door je strot proberen te drukken. Chrome’s engine is ontzettend snel, waardoor er ook meer code wordt uitgevoerd, waar ik het idee heb dat Safari liever de achtergrond-JS naar een efficiency core duwt dan dat het een performance core op volle turbo gooit.

Wil je serieus stroom besparen in je browser, welke dan ook, zet dan standaard Javascript uit; dat scheelt toch al snel één à anderhalve CPU core aan nutteloze achtergrondscripts in mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 19 februari 2023 20:31]