Grote techbedrijven als Meta, Google, Twitter en TikTok hebben bekendgemaakt hoeveel gebruikers ze in de EU hebben, zoals verplicht is onder de onlangs actief geworden DSA-wet. Op basis van die gebruikerscijfers moeten grote platformen aan extra regels voldoen.

Google noemt met 401,7 miljoen maandelijks actieve ingelogde gebruikers het hoogste aantal gebruikers, blijkt uit een inventarisatie van Reuters. Het gaat hierbij om YouTube-gebruikers. Search heeft minder actieve gebruikers met 332 miljoen, Maps en Play hebben rond de 275 miljoen gebruikers. Op basis van deze cijfers heeft Google Search ruim drie keer zoveel actieve EU-gebruikers als Bing, waarvoor Microsoft 107 miljoen gebruikers meldt.

Na Google heeft Meta de meeste gebruikers, met 250 miljoen maandelijks actieve gebruikers op Facebook, op basis van de laatste zes maanden van vorig jaar. Op Instagram zitten 5 miljoen minder actieve gebruikers. Twitter en TikTok zeggen allebei 100,9 miljoen maandelijks actieve gebruikers te hebben, op basis van de afgelopen 45 dagen.

Amazon en AliExpress zeggen beide meer dan 45 miljoen actieve gebruikers te hebben, eBay zegt onder dit aantal te vallen. Apples App Store heeft meer dan 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Die 45 miljoen gebruikers is van belang, omdat dit de grenswaarde is voor wanneer de Europese Unie een platform als zeer groot bestempelt en wanneer niet. Grotere platformen met meer dan 45 miljoen gebruikers moeten namelijk onder de DSA jaarlijkse risicobeoordelingsexercities uitvoeren, waarin bedrijven moeten kijken naar hoe er met illegale goederen en desinformatie wordt omgegaan. De platformen worden daarnaast verplicht maatregelen te nemen tegen de verhandeling van illegale goederen en de verspreiding van desinformatie, en worden tot onafhankelijke audits verplicht.

Om te bepalen welke platformen groot genoeg zijn voor die extra regels, moesten platformen voor 17 februari op hun site aangeven hoeveel maandelijks actieve gebruikers ze in de Europese Unie hebben. Die gegevens moeten ze elke zes maanden bovendien updaten. Hoewel alleen Apples iPhone-appwinkel boven de drempelwaarde valt, zegt Apple op vrijwillige basis de extra DSA-maatregelen ook voor de App Stores voor Mac, Watch, TV, Books en Podcast te nemen. De grote techplatformen die boven de drempelwaarde vallen hebben vier maanden de tijd om de aanvullende DSA-maatregelen te implementeren. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de Digital Services Act.