Ik heb afgelopen week dit voor een aantal apps ingevuld (een collega heeft het ingevuld en ik keek remote mee). Wat een juristenprivacyonzin. Dit is wat je krijgt als je een bedrijf als Google neemt, waar men miljoenen tegen een privacy/legal team bij het Google Play team kan aan gooien: een lang, onzinnig formulier met erg complexe documentatie (die ook nog eens met andere betekenis is vertaald in het Nederlands vanuit het Engels!).

Maar goed, alles om Google Play geen schuld te geven, als ik als simpele mens met mijn collega het formulier misschien niet goed heb ingevuld.

Serieus, wat is nou echt het verschil tussen ‘verzamelen’ van data en ‘delen’ van data, volgens dat formulier? Zie hier in het Engels: https://support.google.co…/answer/10787469?hl=en-GB. En hier in het Nederlands: https://support.google.co…/answer/10787469?hl=nl-NL

‘Collect’ means transmitting data from your app off a user’s device.

‘Verzamelen’ houdt in dat gegevens van het apparaat van een gebruiker worden overgedragen naar je app.

en

‘Sharing’ refers to transferring user data collected from your app to a third party.

‘Delen’ verwijst naar de overdracht van gebruikersgegevens die zijn verzameld door je app en worden overgedragen naar een derde.

Die vertalingen kloppen volgens mij totaal niet. En het verschil tussen verzamelen en delen lijkt me minimaal. ‘Delen’ gaat over versturen naar een derde partij, en ‘verzamelen’ over datzelfde en/of naar je eigen server(s).

Maar zodra je aangeeft dat je data verzamelt en deelt, dan mag je meteen alle stuk of 20 (of 50, serieus) vragen en subvragen voor zowel het ‘verzamelen’ als het ‘delen’ gaan specificeren waarvoor je het verzamelt en/of deelt. En er staat vast ergens in de kleine lettertjes dat je dit formulier opnieuw moet invullen zodra er ook maar iets verandert aan je app dat hier invloed op heeft.

Kortom: ik heb geen vertrouwen in dit systeem en ook niet in de antwoorden die ontwikkelaars nota bene zelf geven op deze vragen. Welke gebruiker gaat nou echt kijken naar de data die een appontwikkelaar zelf zegt te verzamelen?

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 22 juli 2022 00:47]