[Wat is] de reden om anoniem op internet te willen zijn ?

Je moet het zien als een vinkje, een toggle, een optie met de vraag:

Wil je in de gaten gehouden worden door je ISP en je overheid, en je aanmelden voor het internet-filter? We zullen je internet activiteiten monitoren, vastleggen, beperken, uitwisselen met andere veiligheidsdiensten en verkopen aan adverteerders.
[Ja/nee]?

Waarom zou je ‘ja’ kiezen? Niemand kiest ja, behalve overheids-simps en mensen die niet beter weten. Jij hebt er immers niets aan. Het kan alleen in de weg zitten of ooit, ook in de toekomst, tegen je gebruikt worden. Een VPN is een opt-out.

Een VPN gebruik je o.a. als je je eigen ISP als eindredacteur van je internetverbinding en uitvoerder van overheidsverplichtingen wilt passeren. Zo verbieden verschillende ISP’s van alles en nogwat. Het meest bekende zijn natuurlijk allerlei torrentsites, maar je hebt ook legale zaken als webcomics die geblokkeerd worden. In Duitsland is bijvoorbeeld lange tijd alles met een hakenkruis geblokkeerd, dus als je een beetje van zwarte humor houd dan had je een VPN, zodat niet iemand anders voor je gaat bepalen wat wel en niet grappig is. In Nederland en ongetwijfeld ook elders zijn er steeds grotere zwarte lijsten en internet filters. Bits of Freedom zei daarover:

Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen de providers. Dit is volstrekt onacceptabel.

Als je denkt: Nee dankje, ik pas hiervoor, dan zet je je ISP buitenspel door een VPN te gebruiken.

Vroeger deed je dit ook om je browsergeschiedenis privé te houden omdat je ISP dit moest bewaren (bewaarplicht), maar ik geloof dat die wetgeving een paar jaar terug is aangepast en nu ‘hoeven’ de websites die je bezoekt niet meer bewaard te worden van overheidswege (al kan je ISP het om andere redenen doen). Wel nog steeds de email-adressen waarmee je wanneer correspondeert. Nu gebruikt op Tweakers bijna niemand email van zijn/haar ISP, maar die familieleden met hun Ziggo-adres, correspondentie daarmee wordt een jaar bewaard. Geeft aan hoe best wel moeilijk hard we in de gaten worden gehouden. Nederland (en Italië) zijn koploper in Europa op dat gebied.

Dus waarom zou je kiezen om erop te vertrouwen dat je nooit last gaat krijgen van al die monitoring- en bewaardrift – nu niet en in de toekomst niet – als je ook simpelweg een opt-out kunt doen? Een VPN, dat is de opt-out.

Een ander bekend voorbeeld om een VPN te gebruiken is voor digital nomads, of gewoon als je op vakantie bent, en je hebt van die open WiFi-netwerken waar je op zo’n “sign in to get access” pagina komt. Iedereen kan je verkeer analyseren. Ook als je wel gewoon WPA-wachtwoord moet opgeven, dan moet je de uitbater maar vertrouwen. Beter start je na de login een VPN op zodat niemand het meer kan afluisteren.

Je hebt er in het beste geval niks aan als anderen data over je verzamelen. Maar het kan wel problemen veroorzaken. Vaak worden gebruikersprofielen gekoppeld door ip-adressen. Je kan deze gekoppelde profielen vervuilen door een VPN te gebruiken, omdat je dan een IP-adres deelt met duizenden andere mensen.

Als laatste kan de betere VPN ook malware en advertenties blokkeren op DNS-niveau. Dat is sowieso prettig.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 10 november 2022 00:11]