Een hacker heeft in september ingebroken bij de IT-systemen van de lokale politie van de Belgische gemeente Zwijndrecht. De persoon had toegang tot alle gegevens van 2006 tot en met september 2022 en heeft deze data op het Tor-netwerk geplaatst.

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maakte de hacker gebruik van ondermaatse beveiliging in het softwaresysteem van de lokale politie van Zwijndrecht om op afstand te werken. De persoon kon de inloggegevens raden en er was geen sprake van extra beveiligingsmaatregelen bij het inloggen zoals tweetrapsbeveiliging. Toen de hacker toegang had gekregen tot de IT-systemen, konden alle gegevens van 2006 tot en met september 2022 ingekeken worden.

De hacker zou de politie vervolgens hebben proberen afpersen, maar het is niet duidelijk of dat ook is gelukt. De persoon had ondertussen ook een kopie van de data gedownload en die op het Tor-netwerk geplaatst. Die data is opgemerkt door een Nederlandse journalist, die de redactie van Het Laatste Nieuws heeft ingelicht.

Het Laatste Nieuws dook in de bestanden en ontdekte dat er duizenden processen-verbaal, gevoelige documenten en persoonsgegevens van Belgen in terug te vinden waren. De redactie van de krant trof ook registraties aan van flitscamera’s in Zwijndrecht, inclusief de nummerplaten van personen die op de locaties van deze flitspalen te snel hadden gereden. In een andere bestanden vond men metadata terug die lokale politie-inspecteurs in het kader van een onderzoek hebben opgevraagd bij Belgische telecomoperatoren. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het over een van de grootste overheidslekken in België.