De reden dat GoT zo matig eindigde was dat het materiaal niet uitgeschreven was, en de showrunners op basis van pointers van RR Martin (schrijver van de GoT-boeken) de boek zelf uitgeschreven hebben, en dat bleek niet bepaald hun grootste talent te zijn om het genuanceerd te zeggen.

Het materiaal voor HotD is wel degelijk uitgeschreven. Het is echter ook zo dat HotD geschreven is als een soort fictief geschiedenisboek. Dus als het gaat om alle drama en intriges, het spektakel, daarvan is het maar afwachten hoe het gaat uitwerken. Ik denk dat de kwaliteit van HotD gewoon op niveau zal blijven, maar dat het voor een minder grote groep is en vooral voor de fans van fictieve middeleeuwse fantasy verhalen.

HotD is hiermee sowieso niet vergelijkbaar met het einde van GoT, waar ze het spektakel probeerde te brengen, terwijl de verhaalvertelling ook redelijk snel ging (afgeraffeld werd). Hoe goed het is, is lastig te zeggen, omdat ze nog in de introductiefase zitten. Maar de eerste aflevering beviel me wel. Goed gekozen acteurs (ja, Matt Smith is een rare keus doordat hij Doctor Who speelde, maar dat zal wellicht wegvallen als hij goed genoeg acteert) en de opzet naar meer is wel ok. Is het daarmee vergelijkbaar met de eerste seizoenen van GoT? Ook niet. De setting verschilt gewoon te veel, aangezien ze in GoT al meteen spraken van een aankomend gevaar en ze ook al de white walkers introduceerden als ik me niet vergis. Maar nogmaals, na één aflevering kun je weinig zeggen.

Anyway, je kan het toch gewoon proberen? Sowieso, GoT mag misschien wel matig geëindigd zijn, maar de eerste paar seizoenen heb je gewoon een geweldige serie kunnen zien.