Ik denk er precies hetzelfde over, maar SiFive en Intel zijn beide Amerikaanse bedrijven en zullen zich aan de wetten en regels van hun land moeten houden. Het grote voordeel van RISC-V blijft dat Intel geen monopolie kan bouwen op basis van de instructieset en de hardware.

Daarom zal Intel altijd maar één van de vele bedrijven zijn die zich met de instructieset bezighoudt. Daarnaast was het wel bekend dat SiFive een investering heeft gehad van Intel Capital en dat er daarnaast enkele oud Intel-medewerkers bij het bedrijf werkzaam waren zoals Naveed Sherwani en Sunil Shenoy. Ik ben ze ook tegengekomen op het SiFive Symposium voor de corona-epidemie.

Verder denk ik wel dat we de snelst mogelijke hardware nodig hebben om RISC-V in een stroomversnelling te brengen. Hopelijk komen er dan in de toekomst meer alternatieven beschikbaar met chips die ook goed presteren. Ik ben zelf voor later dit jaar geïnteresseerd in Sipeeds hardware op basis van LM4A, maar misschien koop ik ook dit bord wel.

RISC-V is inderdaad wat je zoekt. Er moeten alleen meer hardwareontwerpen beschikbaar komen die volledig open zijn en die je in het ideale geval zelf zou moeten kunnen produceren in je garage, zoals Sam Zeloof dat doet met veel simpelere hardware. ARM64 is voor mij na Loongson/MIPS, POWER en SPARC de vierde RISC instructieset waar ik bekend mee ben geraakt en daar is RISC-V bijgekomen.

Je zou verwachten dat er in Europa ook initiatieven van de grond komen om zelf cores en andere chips te ontwerpen om tot een volledig open platform te komen. Maar ik zie er buiten ETH’s Pulp platform helemaal niets van terug. India en China lijken op het punt van openheid een stuk verder met respectievelijk Shakti en XiangShan en Xuantie.

Zhaoxin is voor mij nog meer dan Intel/AMD een legacy product dat China achter de hand wil houden voor noodgevallen. De sterren van China zijn de voorgenoemde RISC-V ontwerpen en verder Loongson, Shenwei en nog een aantal ARM chips.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 21 januari 2023 22:52]