Dat is ook weer zo’n karikatuur, ‘iets op Photoshop op een middag bijeen kladderen’.
En inderdaad zijn er dozijnen ontwerpen weggegooid, ik schreef dat er veel inspanning zit in het etableren van de design-baseline.
Maar de voorbije 10-15 jaar, nadat een baseline geconsolideerd was, is dat evolutionair geweest. En geen verrassing dat alle smartphones min of meer op elkaar gelijken. Wij hebben smartphones van 4 merken (3 van de grote merken), doe er eenzelfde zwarte cover op en vanop afstand als ze op tafel zie je haast geen verschil – je moet al naar de camera-configuratie en een knopje hier of daar kijken. De enige die eruit springt is de Fairphone.
Zelfde voor veel consumer laptops, tablets.

Dat is geen probleem, als het goed is, dan is het goed. Bijschaven, andere kleuren, materialen, textuur.
Een merk als Samsung heeft in vergelijking met Apple heel wat meer design-variatie gehad (afgeronde schermkanten, klapmodellen met 2 schermen, nu 1 scherm).

Vergelijk met design van auto’s, daar zit veel meer variatie in, zowel in het buiten-design als binnen in, ook binnen eenzelfde model-serie. Ik kan me makkelijk voorstellen dat auto-producenten nood hebben aan een uitgebreid design team, design-gewijze een veel complexer product dan een smartphone. Het design (vormgeving) van een smartphone lijkt me in dezelfde categorie te liggen als het design van een auto-stuurwiel met bedieningsknoppen. Welke is het meest complex van die 2? Het stuurwiel.

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 oktober 2022 16:11]