Dit is in mijn ogen gewoon een hele dikke middelvinger naar de klant.

Dit is het in feite ook, plus een verkapt monopolie. Doordat je originele onderdelen moet gebruiken en serienummers moet linken, sluit je andere partijen uit.
In een lang verleden was het bij auto’s een discussie of/dat je je auto liet maken bij de officiële garage. Uiteindelijk zijn fabrikanten verplicht werkplaatshandleidingen te kunnen leveren en vervalt je (wettelijke) garantie niet als je je onderhoud niet bij een officiële (merk)garage laat uitvoeren (en terecht).

Reden is dit principe:
Als je uitgaat van dat een fabrikant alleen zelf geschikt is om een reparatie uit te voeren, creëer je een soort monopolie en ontwijk je concurrentie en dus is er geen prikkel om goedkoper/beter te werken.

Uiteindelijk wil je dat wat de fabrikant doet, in het belang/voordeel is van de klant. In een maatschappij is een klant, een mens, een hoger goed dan een commerciële organisatie. Vergeet dat niet. Je wil ook niet dat medicijnen onrealistisch duur worden, want winst.

En je ziet dat Apple dat keer op keer met voeten treedt.
iPhones kun je niet uitbreiden met SD-kaartjes. Op zich geen probleem, behalve als je er dan achterkomt dat extra interne opslag een factor 5~10 duurder is dan SD-kaartjes. En snelheid is geen excuus, want NVME SSD’s zijn niet navenant duurder.
Apple bleef vasthouden aan de lightning connector. En niet alleen dat, ze hebben lang geleden ook de connector kleiner gemaakt, waardoor veel mensen weer nieuwe (dure) kabels nodig hadden.
Het weglaten van de 3,5mm aansluiting: leidt tot extra verkoop van draadloze koptelefoontjes.

En nu dit. Wéér een ontwikkeling die leidt tot extra uitgaven bij klanten, maar die slecht verdedigbaar zijn. En deze zaken spelen niet één of twee jaar, maar al vijf tot tien jaar.
Het is zo jammer, want Apple maakt hele mooie producten. Het updatebeleid van Apple is ook normaal geregeld in tegenstelling tot Android. Maar dit soort praktijken laten me ver wegblijven van Apple. Ik wil niet opgelicht worden, niet direct, niet indirect of op een schimmige wijze.
Het is net alsof je in je broek plast als het koud is. En na al die jaren is de geur niet meer te maskeren …