Mijn excuses. Ik bedoelde thunderbolt vanaf versie 4 en usb vanaf versie 4, omdat het leek dat @beerse daarnaar verwees. Voor zover ik het begrepen heb is USB-4 gebaseerd op thunderbolt 3 (en thunderbolt 3 is daardoor usb-4 compatible).Thunderbolt 4 is volledig usb-4 compliant, volgens het marketing-materiaal van Intel. Met als toevoeging vooral verplichte minimumsnelheden, backwards compatibility met oudere thunderbolt-versies en verplichte mogelijkheden die bij USB-4 optioneel zijn, plus certificering door Intel. Zodat je zeker weet dat thunderbolt 4 poorten en kabels met alle usb- of thunderbolt-apparaten altijd helemaal werken. Dus, thunderbolt 4 vind ik een soort premium usb-4, en next generation is dan een premium usb-4 2.0. Met eerdere versies waren het inderdaad hele andere standaarden.

Hetzelfde kan nu ook voor de USB poorten maar in vorige versies waren de USB hubs eigenlijk PCI-E insteekkaarten die dan gebruik maakten van de PCI-E tunneling.

Je bedoelt thunderbolt 3 hubs met USB-poorten neem ik aan? USB hubs deden eerder meestal displayport alternate mode plus een usb over een andere lane. USB-hosts kunnen inderdaad vanaf versie 4 voor het eerst ook DP, usb 3.2 en optioneel ook pci-express tunnelen, en thunderbolt kan vanaf versie 4 ook usb tunnelen.

Ik vind het een grote stap vooruit dat deze standaarden naar elkaar toe zijn bewogen.

[Reactie gewijzigd door Pieter_621 op 19 oktober 2022 23:29]