Daar heb je op zich wel gelijk in, ar dan is wel zo eerlijk om een vergelijking te maken in leeftijd van technologie.

CRT heeft veel tijd gehad om een finale status te krijgen, de technologie is nagenoeg altijd hetzelfde gebleven. De eerste CRT uitvinding komt zelfs nog uit 1897.
Al was dit natuurlijk totaal niet te vergelijken met de zwart-Wit tv’s die in de jaren 50 in massaproductie gingen.

De in-line-beeldbuis met kleuren is daarna nagenoeg ongewijzigd gebleven. Deze ging in massaproductie in 1972 en de basis achter de techniek is zo gebleven tot het einde van het CRT tijdperk.

In het begin van de CRT beeldschermen sleten deze ontzettend omdat ze de slijtage van Fosfor nog niet onder controle hadden. Dit probleem is door de jaren heen opgelost, maar heeft echt wel zijn tijd nodig gehad.

Eenzelfde probleem zie je nu ook met platte schermen die diverse technologische mogelijkheden benutten.
CRT had last van inbranden, dat is later grotendeels opgelost toen deze vervangen werd door LED, waar nog steeds mankementen aan zit zoals de verlichting.
Dat wordt nu deels opgelost met miniled, maar het is wachten tot de echt Microled schermen er zijn, waarbij elke pixel zijn eigen lichtbron heeft.

Ondertussen hebben we ook Plasma gehad, waar OLED eigenlijk de technische opvolger van is (ondanks de verschillende technieken. Maar beide snelle responsetijden en echt zwart)

OLED is een techniek waar ik persoonlijk nog het meeste waarde aan hecht op het moment, al moet ik bekennen dat sommige miniledschermen best mooi zijn qua beeld.

Mocht Nanoled straks doorgebroken zijn, dan zal ik daar persoonlijk best op over kunnen stappen. Maar ook daar wacht ik tot deze betaalbaar is en de eerste paar generaties de kinderziektes eruit ontwikkelen.

Kortom, als de platte schermen ook 30-50 jaar ontwikkeling achter de rug hebben, zullen er even kijken wat de techniek doet qua levensduur.