1. Wat zijn de belangrijkste nieuwe functies en verbeteringen van LineageOS 20, de nieuwste versie van het open-source besturingssysteem voor smartphones gebaseerd op Android 13?

Zie de pagina met nieuwe functies en verbeteringen en Android 13.
Zie ook mijn antwoord op je volgende vraag.

2. Wat is het doel van LineageOS en hoe verschilt het van andere besturingssystemen voor smartphones, zoals Android en iOS?

Het doel is een algemeen OS maken voor mobiele telefoons.

Onder de motorkap is LineageOS exact hetzelfde als Android.
Het verschil met Android is de Google-saus.

Op Android krijg je (min of meer verplicht) de Google Playstore en Google Chrome en Google Search en Google Maps en Google Assistant en Google Gmail en Google Youtube, etc….

Als je dat er allemaal afstript of vervangt door neutrale applicaties dan heb je LineageOS. Dat betekent niet dat je die Google software niet kan gebruiken want dat is gewoon mogelijk, je moet de applicatie alleen eerst installeren, net als iedere ander app, en kan ze daarna ook weer verwijderen.

Op het eerste gezicht zul je geen verschil zien met een willekeurige Andoid telefoon.

3. Wat zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom gebruikers LineageOS zouden overwegen in plaats van het standaard besturingssysteem op hun telefoon?

De belangrijkste reden voor mij is dat het open source is. Het verhaal is te lang voor hier maar in het kort geloof ik dat het een slecht idee is om ons leven te laten aansturen door geheime code die geschreven wordt door grote bedrijven.

De tweede reden is dat ik graag een kale telefoon heb zonder voorgeinstalleerd of verplichte apps. Ik kies zelfs wel wat ik installeer.

De derde reden is dat LineageOS ontzettend lang ondersteuning geeft. Vaak langer dan de fabrikant zelf. Ik heb een telefoon uit 2016 in de la liggen die nog updates krijgt.

5. Wat zijn enkele van de bekende problemen of beperkingen van LineageOS 20 op dit moment, en hoe worden deze aangepakt door de ontwikkelaars?

LineageOS is Android. Dus alle bekende problemen en beperkingen van Android. Wat de ontwikkelaars daar mee doen zal je ze zelf moeten vragen ;)

Er zijn wel wat stukjes vervangen maar dat is niet zo veel. Het verschil zit er vooral in dat de apps van Google zijn vervangen of verwijderd.

Het schijnt dat er in sommige landen banken zijn die controleren welk OS je draait. Als dat niet Google Android of iOS is dan schijn je hun apps niet te mogen gebruiken. Geen idee of het waar is, ik heb er nog nooit iets van gemerkt. Het is vast wel een keer voorgekomen maar ik geloof niet dat het in Nederland een probleem is.

Het is wel zo dat er software is die afhankelijk is van de Google Playstore of andere Google software. Als je die software wil gebruiken zal je ook de Google Playstore moeten installeren. Dan is je telefoon niet meer helemaal Google vrij. Maar in vergelijking met Google Android is dat natuurlijk een non-issue want daar is Google Playstore verplicht geinstalleerd.

de toegevoegde waarde

Keuzevrijheid.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 1 januari 2023 23:33]