hoewel ik het met je eens ben als het gaat om hoe ‘zuinig’ we om moeten gaan met het vertrouwen in de digitale overheid, en vooral met medische gegevens …

denk ik oprecht dat strafrechtelijke vervolging hier eigenlijk niet aan de orde hoef te zijn : in tegenstelling tot andere gevallen was hier eigenlijk allen maar sprake van ongeevenaaarde stupiditeit … (ik bedoel de tandardsassistente van badr zal ook weten dat hij extreem bang is voor naalden en tandartsen, en zal dat ook vast verklapt hebben aan 1 of 2 vriendinnen (en daar smakelijk om hebben gelachen). **fictief voorbeeld**

anders gezegd, je moet wel willens en wetens iemand schade berokkenen (bijvoorbeeld door diens infro online te zetten of te (proberen te) verkopen.

nu dat niet aan de orde is, lijkt me zelfs een taakstraf al redelijk heftig, even ter indicatie, de man is vermoedelijk ook al ontslagen, krijgt GEEN WW-uitkering en krijg OOK GEEN arbeidsverklaring voor bij zijn volgende sollicitatiegesprek. (en leg dan maar eens uit dat je het EPD hebt lopen grasduinen).

als ik deze rechter was geweest had ik me uiteindelijk zeker beperkt tot een beschermings-maatregel (te weten een beroepsverbod om te werken of toegang te hebben tot ‘hoogst’ vertrouwelijke gegevens voor x jaar) – maar dat is geen strafrecht maar arbeidsrecht en had onderdeel moeten zijn van de ontslagvergunning. maar als je dan toch strafrechtelijk nog iets wil, dan eventueel een grotere (dan 280) taakstraf: (bijv.400 uur) als voorwaardelijk dwangmiddel – maar die voorwaardelijke celstraf is echt wel een beetje too much.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 5 september 2022 19:47]