Niemand dat een gezond bedrijf wilt laten zinken. In de praktijk doen bedrijven het zelf nog beter nadat ze gesplits worden. Dat klinkt vreemd maar monopolie bedrijven innoveren zelf ook niet meer in hun eigen structuur. Ze focusen op het behouden van hun macht zoveel, dat ze stagneren.

Over je vraag waarom Amazon zo groot geworden is… Tja, als je toegang hebt tot de verkoopinformatie van al je klanten, en die data dan gebruikt om te concurreren met je eigen gebruikers. Tot het punt dat Amazon je wilt overnemen, je zegt nee, en plop, amazon verkoopt dan dezelfde producten tegen een veel lagere prijs (en die toevallig boven je gelist worden).

Waarom iets groot en machtig geworden is, zit hem vaak in historisch contexten zoals de markt was onder ontwikkeld en X bedrijf had geld, en ze innoveerde ( IN DIE TIJD ) de markt. Eenmaal dat ze de troon gepakt hebben en veel geld hebben, stopt de innovatie en word het gewoon een spelletje van andere bedrijven over te kopen, concurrentie verhinderen enz.

Eenmaal zat ze te groot worden, heb gij al kleine bedrijf, zelf als je geld achter je zitten hebt, geen kans om te concurreren met amazon. Wil je een international webwinkel zoals Amazon? Sure, kan je ontwikkelen. Maar gij zal kosten moeten vragen voor de transport want je bent niet zo groot als amazon, en kan niet verlies maken in X branch om Y te ondersteunen ( je mag niet vergeten dat Amazon jaren met opzet “verlies” maakt, om zo de rest dood te concurreren ). Amazon klanten krijgen dan extras met Prime, dat gij als concurrent ook niet kan aanbieden. En de klanten blijven dan bij Amazon want de monopolist doet wat het best doet, verhinderen dat anderen kunnen groeien om te kunnen concurreren.

En die extras klinken goed nu voor de klanten maar over tijd, verdwijnen die, of word alles een beetje duurder, en dat vind je niet leuk maar er is geen alternatief, gevolg is dat je vastzit met amazon/whatever monopolie. En in het einde ben GIJ als klant de dupe zonder een gezonde concurrerende markt.

Daarom dat overheden de boel aanpakken en vaak het splitsen van de bedrijven eisen in kleinere bedrijven dat moeten concurreren met elkaar ( en die erbuiten ). Als Amazon ineens geen gratis video/muziek enz kan leveren met hun Prime, want amazon shop, amazon music, amazon video zijn allemaal apart bedrijven dat concurreren want iedere CEO wilt ook zijn eigen grote bonus hebben, ineens word amazon een stuk minder interessant, wat de deur iets meer open doet voor concurrenten. Of Amazon shop moet in het rood gaan om die features te blijven geven wat het moeilijker maakt om constant concurreren op te kopen.

Er is een grondige reden dat bedrijven opgesplitst worden ( en eerlijk gezegd is het vaak te zeldzaam dat het gebeurt wegen hun enorme macht en politieker omkopen spelletjes ).

[Reactie gewijzigd door ArconX op 4 februari 2023 11:26]